Tko upravlja HEP-om? Član uprave za financije upravlja milijardama u javnoj nabavi i nadzire sam sebe!

Screenshot: Kapital Network

POSTOJI li paralelna linija upravljanja HEP-om? Tko upravlja tim javnim poduzećem, predsjednik uprave Tomislav Šerić ili Ivan Matasić, član uprave za financije? Kuloari u HEP-u već mjesecima bruje o navodnom dvovlašću u toj firmi.

Prema tim izvorima  Matasić, navodno bliži ministru Vrdoljaku, preuzima većinu upravljačkih ovlasti. Osim financijama, on upravlja i informatikom, revizijom i kontrolingom HEP Grupe d.d. Najvažniju ovlast nedavno mu je uručio osobno Tomislav Šerić predsjednik uprave, potpisavši punomoć kojom Matasić postaje apsolutni gospodar HEP-ove javne nabave. Punomoć, potpisana 1. srpnja ove godine, Matasića omogućuje da "donosi odluke o imenovanju ovlaštenih predstavnika, odluke o odabiru i poništenju postupaka javne nabave bez obzira na vrijednost, te na potpisivanje svih dokumenata vezanih uz javnu nabavu  koju provodi Hrvatska Elektroprivreda d.d. u svoje ime i za svoj račun, kao i u ime i za račun članica HEP Grupe d.d."

Nadzire sam sebe

Time je uprava HEP-a Matasiću dala praktično neograničene ovlasti u javnoj nabavi, ne navodeći čak ni razloge zbog kojih mu izdaje takvu punomoć, kao ni posebne okolnosti u kojima on te ovlasti može koristiti (npr. u slučaju spriječenosti ili bolesti predsjednika uprave i slično). U punomoći nema niti instituta supotpisa koji je uobičajen kada su u pitanju veći poslovi u javnoj nabavi. 

Takva ograničenja u pravilu su sastavni dio punomoći koje članovima uprave daju ovlasti koje ima predsjednik uprave, no, ovdje to nije slučaj. Indexovi sugovornici u menadžmentu HEP-a, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je riječ o presedanu u ponašanju uprave te tvrtke. Uvjereni su da takva punomoć u HEP-u nikad prije nije napisana. Matasić njome dobiva ovlasti nad kontrolom kompletne javne nabave u HEP-u teške više milijardi kuna, a istovremeno bi trebao provoditi reviziju javne nabave što otvara velike mogućnosti manipulacije.

Šerić: Ja sam i dalje glavni

Tomislav Šerić, predsjednik uprave HEP-a opovrgava ova nagađanja u redovima zaposlenika: "Ja sam i dalje onaj koji odlučuje o javnoj nabavi HEP-a, ali ovom punomoći jednom od svojih suradnika dajem mogućnost da me zamjeni kada je to potrebno, ili kada ja nisam u prilici pratiti postupak javne nabave. A takvih poslova je mnogo. Time ne otvaramo mogućnost dvovlašća u HEP-u nego ubrzavamo postupak javne nabave, koji je do sada patio od pretjerane birokratiziranosti. U svakom trenutku postupka ja se mogu uključiti u njega i zatražiti njegovo ponovno razmatranje, a većinu odluka donosimo kao kolektivno tijelo", tvrdi Šerić.

Napominje i da Matasić više nije zadužen za odjel kontrolinga tvrtke, jer je on sada u nadležnosti predsjednika uprave. Ipak, direktorica Sektora kontrolinga je Snježana Pauk, bivša suradnica optuženog Ivana Mravka, koju je bivša uprava HEP-a smijenila, a nedavno vratio upravo Matasić.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.