Tko štiti ustavnog suca Matiju? Sabor više nema dokumentaciju, Leko bez komentara, mediji cenzurirani!



"DOKUMENTACIJA za Ustavnog suca Ivana Matiju, odnosno njegova biografija koju je predočio prilikom kandidature za Ustavnog suca više ne postoji u Saboru", tako glasi odgovor kojeg smo danas dobili iz saborske službe za odnose s javnošću, kada smo tražili komentar o nepravilnostima vezanim uz zaposlenje spomenutog ustavnog suca o čijem smo slučaju već pisali.

Naime, Index je iz Sabora najprije dobio informaciju da su izgubili Matijinu dokumentaciju. No, nakon objave ovog teksta, ponovo su nas kontaktirali iz saborske službe za odnose s javnošću, kako bi nam priopćili da dokumentacija ipak nije izgubljena, već se nalazi u Državnom arhivu.

> Pogledajte dokumente: Je li sudac Ustavnog suda krivotvorio diplomu?  

Saborskom Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav uputili smo službeni upit kako je moguće da kod izbora Matije za suca Ustavnog suda 1999. godine te reizbora 2008. godine nisu provjeravani navodi u njegovoj tada priloženoj biografiji. Naime, u tom dokumentu stoji kako je Ivan Matija završio Pravni fakultet 1984. godine. No, uvidom u evidenciju Pravnog fakulteta došli smo do saznanja kako je diplomirao 1987. godine.

Ovaj podatak ključan je zbog uvjeta od 15 godina radnog staža kao pravnik, kojeg je morao zadovoljiti da bi se kandidirao za Ustavnog suca. Ukoliko je diplomirao 1987. godine, 15 godina radnog staža kao pravnik nije mogao imati.

Nadalje, Index je u posjedu preslika njegove diplome na kojoj je dijelom izbrisano, ali vidljivo kako je riječ o 1987. godini, radne knjižice u kojoj se također kao godina diplomiranja sugerira 1984. godina, iako je diplomirao 1987. godine te već navedene biografije.  Na upit kako im je promaknuo nesrazmjer dokumentacije i biografije nadležni Odbor odgovara kako više nema te dokumente te stoga ne može komentirati slučaj.


Leko bez komentara

"Riječ je o tome da je tada Sabor bio dvodomni, a taj dio posla odrađivao je Županijski dom Sabora. U arhiva Sabora postoji samo obrazloženje odluke za izbor suca Matije, ali ne i priloženi dokumenti.", rekli su nam iz saborskog ureda za odnose s javnošću da bi kasnije pojasnili da se dokumentacija vjerojatno nalazi u državnoj Arhivi.

Predsjednik saborskog tijela za Ustav Josip Leko poručio nam je preko Ureda za odnose s javnošću kako ne može komentirati cijeli slučaj te je preko Ureda dodao da 1999. godine ovaj sastav nije bio za to nadležan. Saborski odbor za Ustav nije htio ulaziti u ocijene bi li sudac Matija trebao odstupiti s funkcije ustavnog suca.

Sabor bi htio da "slučaj Matija" riješi Ustavni sud, Ustavni sud to očekuje od Sabora  

Kako neslužbeno doznajemo, saborski odbor za Ustav ne misli se baviti slučajem suca Matije, a navodno žele da ovaj slučaj riješi Ustavni sud. No, Ustavnom sudu za sada tako nešto ne pada na pamet.  
 
"Ustavni sud RH, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i svom Poslovniku, ne daje tumačenja, mišljenja i očitovanja izvan postupaka propisanih Ustavom i zakonom. Stoga molimo da se za eventualna dodatna pitanja koja se odnose na izbor sudaca Ustavnog suda RH obratite nadležnom tijelu Hrvatskoga sabora koje provodi postupak izbora", rekli su nam na Ustavnom sudu "vrativši" nas u Sabor koji je dokumentaciju za suca Matiju - izgubio.


Tekstovi o sucu Matiji su zaustavljeni   

No, još nekoliko stvari vrlo je zanimljivo kod slučaja suca Matije. Naime, kada smo zatražili od suca Matije službeno očitovanje rečeno nam je kako nismo prvi koji su tražili komentar na priču o falsificiranju datuma diplome. Prije nas, komentar su zatražili kolegica Slavica Lukić iz Jutarnjeg lista, Nataša Ban Leskovar s HTV-a te novinar Novog lista Boris Pavelić.   
 
"Sudac Matija se već javno očitovao o optužbama", stajalo je u Matijinom odgovoru na naš upit.

Provjerom smo utvrdili kako priča o sucu Matiji nikada nije izašla u Jutarnjem listu, niti je objavljen prilog na HTV-u, dok je jedino u Novom listu izašao članak  koji se bavio pitanjem ima li sudac Matija dovoljno radnog staža bez detaljnog osvrta na slučaj krivotvorenja datuma.  
 
"Da, ja sam bila prva koja je postavila to pitanje na temelju dokumentacije. Članak je sa svim izjavama bio pripremljen za objavu, no nikada nije izašao. To nije bila moja odluka", rekla nam je kolegica Lukić.

Tko je intervenirao?

Kako smo provjerili, i na HTV-u se dogodila slična stvar. Naime, prilog je sa svim izjavama bio gotov i bio je u montaži, no izravnom odlukom tadašnjeg v.d urednika Informativnog programa Dražena Miočića prilog nikada nije objavljen. Bez ikakvog objašnjenja.
 
Tko je intervenirao za suca Matiju u medijskom prostoru možemo samo naslutiti. Ni jučerašnje otkriće Indexa o sucu Matiji nije dobilo prostor u ostalim nacionalnim medijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.