Tko je više u krivu, djevojčica koja izražava svoju ljubav prema džihadu ili oni koji to ne razumiju?

GLOBALNI ustanak muslimana iz dana u dan poprima sve veće dimenzije. Iako se kao razlog općeg bunta muslimana navodi notorni niskobudžetni film "Nevinost muslimana", jasno je kako su istinski razlozi mnogo dublji i kako je u pitanju pobuna protiv postojećih struktura moći koje su etablirane na području Bliskog istoka i ostalih muslimanskih zemalja.

To prije svega podrazumijeva borbu protiv zapadnjačkog utjecaja, odnosno vodećih zemalja Zapada koje svoj model "demokracije" nasilno pokušavaju uvesti na područja kojima je takav model stran i neprirodan. Jasno je kako se to "ideološko porobljavanje" zapravo samo oslanja na  ekonomsku eksploataciju, zbog čega se postojeći ustanak danas želi prikazati kao svojevrsni "rat civilizacija", bez zadiranja u suštinu problema.

"Mi" i "oni"

U skladu s tim u medijima se stvara jasna dihotomija, odnosno podjela na "nas" i "njih", gdje se sve ono što je nerazumljivo i nepoznato etiketira kao užasavajuće. Upravo na tom tragu je prokomentirana i najnovija snimka koja je procurila u javnost, a oko koje se na Zapadu diglo puno prašine. Na snimci je prikazana osmogodišnja djevojčica Ruqaya, koja govori na muslimanskoj konferenciji u Sydneyu i sa pozornice šalje poruku o snazi islamske zajednice (Ummah) i posvećenosti zajednice džihadu.

"Ovi ustanci su pokazali kako je Ummah živa i snažna, da ima snažne osjećaje prema islamu, da je posvećena džihadu i da se oslobodila straha kojeg je imala", kazala je osmogodišnja Ruqaya i izazvala sablazan kod američkih TV komentatora.

"Djeca mojih godina mogu se vidjeti na ulicama kako se pridružuju ustancima i riskiraju svoje živote kako bi donijeli hranu, vodu i lijekove ranjenim članovima obitelji, iako se neki od njih nikad neće vratiti svojim majkama. Nitko nije premlad", dodala je Ruqaya.


Površno shvaćanje džihada

Naravno, riječ koja u ovoj izjave zvoni jače od ostalih jest džihad. Iako mnoge ta riječ odmah navodi na zamišljanje pomahnitalih mudžahedina koji kreću u sveti rat protiv svih, ona može imati i drugačije, puno pitomije i filozofskije značenje. Za početak valja imati naumu da je džihad religijska dužnost muslimana, što znači da mu posvećeni jednako trebaju biti i odrasli muškarci i osmogodišnje djevojčice odgojene u islamu.

Džihad samo po sebi pretpostavlja borbu, ali ne isključivo borbu protiv "nevjernika". U prvoj instanci džihad pretpostavlja unutarnju borbu čovjeka da što bolje živi prema pravilima islama, odnosno da ostane posvećen svojoj vjeri u što većoj mjeri. U drugoj instanci on podrazumijeva borbu da se izgradi dobra i stabilna muslimanska zajednica, a tek u trećoj instanci on podrazumijeva nuždu da se brani islam, po potrebi i silom.

Jednaku sablazan australske javnosti kao i snimka mlade Ruqaye izazvala je fotografija dječačića koji je sudjelovao u prosvjedu muslimana u Sydneyu, a koji je nosio tablu s natpisom "Odrubimo glave svima koji vrijeđaju proroka". Australska policija i socijalne službe sad traže dječakove roditelje koji su dopustili da njihovo dijete na takav način prezentira govor mržnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.