Thorning-Schmidt proglasila kraj krize u Danskoj, najavila milijarde za socijalnu državu

Foto: Hina

DANSKA premijerka Helle Thorning-Schmidt kazala je u utorak da je ekonomska kriza u zemlji prošla i obećala dodatnih 5,7 milijarda dolara za zdravstvo, starije osobe i djecu, što je odmah potaknulo špekulacije da se na taj način priprema za izbore.

Optimistična najava izrečena je samo godinu dana nakon što je Danska morala prepoloviti prognoze rasta za 2014. budući da je njezina ekonomija koja počiva na izvozu bila pogođena stagnacijom u Europi.

"Danas možemo jasno reći da je Danska izašla iz krize", rekla je novinarima, navodeći nisku nezaposlenost, stalan ekonomski rast posljednjih kvartala i povjerenje potrošača na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina.

"Prošli smo kroz najteže godine i Danska je sada ponovno na sigurnom putu", dodala je.

Najavila je da će se do 2020. uložiti dodatnih 39 milijardi danskih kruna (oko 40 milijardi kuna) u zdravstvo, brigu o starijima i djeci, okoliš i policiju, ali je odbacila špekulacije da se na taj način priprema za izbore.

"Izbori će biti kada budu. Ali ovaj plan će ući u sljedeće izborno razdoblje a naša je poruka: mi imamo plan za sljedeće godine".

Prošli je tjedan izvor blizak danskoj vladi kazao da će premijerka vjerojatno ovaj tjedan najaviti datum izbora. U Danskoj, samo premijer može odrediti datum, a zadnji rok za izbore je 14. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.