Teški invalid skoro ostao bez struje i plina, pomoć stigla u zadnji čas

Screenshot: HRT

"ZNAM da od njih nema pomoći, jer po njima moj sin ne treba živjeti", kazala je u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" Anđelka Kleković Celjak, čiji sin Markica je teški invalid.

Markica je, naime, nepokretan, a na njegovoj osjetljivoj koži stvaraju se rane zbog kojih bi možda već i umro da njegova majka nije od vlastitog novca, bez ikakve pomoći države, kupila specijalan električni madrac. No, i taj madrac je skoro postao neupotrebljiv: u zadnji čas obitelj je izbjegla isključivanje struje i plina.

Zadnja tri mjeseca je Kleković Celjak s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) vodila bitku kako bi sinu osigurala pomoć za preživljavanje. Novčanu pomoć obećali su i u Ministarstvu socijalne politike, ali i to se odužilo. Štoviše, Ana Butković, načelnica sektora za podršku ustanovama i drugim pružateljima socijalnih usluga koja joj je obećala pomoć, uopće joj se nije javljala na telefon dok se u cijelu priču nisu uključili mediji.

 

Markica je nepokretan. Na njegovoj osjetljivoj koži stvaraju se rane zbog kojih bi možda već i umro, da njegova majka nije od vlastitih novaca - bez pomoći države - kupila specijalan električni madrac. Ali ako joj država isključi struju, kako je najavljeno, madrac će postati neupotrebljiv i na tijelu Markice opet će izbiti rane.Najavili su da će im isključiti plin.Markica nema pravo na dj. dodatak.

Posted by Hrvatska uživo on Tuesday, May 12, 2015


Iz Ministarstva socijalne politike danas smo doznali da je Markici i njegovoj majci odobrena jednokratna pomoć u iznosu od 10 tisuća kuna. Sedam tisuća kuna već im je uplaćeno na račun, što će osigurati da se izbjegne isključivanje struje i plina, a preostalih tri tisuće kuna dobit će na ruke. No, to problem neće riješiti, već ga samo privremeno odgoditi.

Državi više ne može vjerovati

"Kako da im vjerujem? Više ne vjerujem nikome", kaže Anđelka kojoj je novac koji dobije od države jedva dovoljan za pokrivanje osnovnih potreba: njen sin Markica ima pravo na 1200 kuna invalidnine, a ona dobiva još dodatnih 2500 kuna kao njegova stalna njegovateljica.

"Troškovi koji prolaze iz invalidnine iznimno su veliki, premašuju dva ili tri puta troškove u odnosnu na osobe bez invaliditeta", kaže Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, te komentirajući ovaj konkretan slučaj dodaje da Markica ima pravo i na dodatna pomagala, koja od HZZO-a još nije dobio.

Da država invalidima umjesto pomoći samo otežava situaciju ilustrira i činjenica da i Markica spada među one invalide kojima je ukinuto mjesečnih 800 kuna za dječji doplatak, iako mu je taj novac itekako potreban. Razlog tome je, podsjećamo, diskriminirajuća zakonska odredba prema kojima invalidi koji su dječji doplatak počeli primati nakon 31. prosinca 2001. godine na njega imaju pravo samo do 27 godine života.


U Saboru traže ostavku Milanke Opačić

Čak i Milanka Opačić, ministrica socijalne skrbi, nedavno je priznala da se radi o diskriminaciji, ali je pritom i dodala kako država nema novca da tu diskriminaciju ispravi?! Ispraviti je u Hrvatskom saboru pokušava nezavisni zastupnik Mladen Novak. Njegov prijedlog da se izmijeni zakon koji omogućuje diskriminaciju teških invalida u petak je odbijen, a jutros se opet našao na dnevnom redu.

"Rad ovog ministarstva je primjer toga kako ne treba raditi", prozvao je Novak sa saborske govornice ministarstvo Milanke Opačić, te još jednom pozvao svoje saborske kolege da prihvate njegov zakonski prijedlog. Istaknuo je da se izdvajanjem dodatnih 5,5 milijuna proračunskih kuna za invalide ova diskriminacija može ispraviti.

Još žešće je ministricu Opačić napao zastupnik iz redova Reformista Petar Baranović, koji je zatražio njenu ostavku.

"Zamislite koliko nisko je palo društvo koje sebi dopušta da 13 godina diskriminira ljude koji žive s takvim bremenom. Koliko smo nisko pali kao društvo čija krovna institucija Sabor, sa zastupnicima koji imaju plaću 16 tisuća kuna plus ostale pogodnosti, može dopustiti da se o takvoj temi glasa u polupraznoj dvorani, da ljudi s prosjekom plaće od 16 tisuća kuna budu suzdržani", rekao je Baranović, koji je predložio da Opačić uzme Novakov prijedlog zakona i ponovo ga stavi u saborsku proceduru.

Dragovan obećava: Milanović će to riješiti

Igor Dragovan, saborski zastupnik i glavni tajnik SDP-a, složio se da se radi o problemu koji je predugo ostao neriješen. Riječ je o problemu koji se, kaže Dragovan, može riješiti jedino otvorenim razgovorom. Najavio je da će se premijer Zoran Milanović već idućeg tjedna susresti s predstavnicima udruga najtežih invalida i pokušati pronaći način da se ova diskriminacija, prema kojoj neki invalidi imaju pravo na dječji doplatak, a drugi nemaju, u što kraćem roku ispravi.

 

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.