Teroristi pisali obitelji ubijenog novinara: "Nećemo stati dok ne utažimo žeđ za vašom krvlju"

Screenshot: YouTube

OBITELJ pogubljenog američkog novinara Jamesa Foleyja odlučila je objaviti posljednji e-mail koji je dobila od terorista prije nego što je Foley ubijen. Odluka je donesena kako bi Jimova priča bila ispričana do kraja, i kako bi cijela tragedija bila što transparentnija, ne bi li se na taj način otvorile oči široj javnosti za prijetnju koju Islamska država predstavlja.

Uz ekstremističke stavove, u e-mailu su navedene mnoge poluistine. Tako NBC News piše kako novinarova obitelji nije imala "mnogo šansi za pregovaranje", nakon više od godinu dana tišine, obitelj je prvu poruku dobila 26. studenoga 2013. godine, u kojoj se tražila hitra isplata novca. Sljedeća poruka, ona 12. kolovoza 2014. godine, bila je ujedno i posljednja. U nastavku prenosimo cijelu poruku.

"DOKAD ĆE OVCE SLIJEDITI SLIJEPOG PASTIRA?

Poruka američkoj vladi i njihovim građanima-ovcama:

Ostavili smo vas na miru nakon vašeg sramotnog poraza u Iraku. Nismo se intervenirali u vašoj zemlji i nismo napadali vaše građane, dok su sigurno sjedili u svojim domovima, unatoč tome što smo to mogli učiniti!

Što se tiče vašeg smeća koje držimo u zarobljeništvu, USUDILI SU SE UĆI U LAVLJI BRLOG I ZBOG TOGA SU POJEDENI!

Dali smo vam mnogo prilika da pregovaramo o oslobađanju vaših ljudi putem otkupnine, kao što su neke druge vlade to učinile. Ponudili smo vam i razmjenu zatvorenika kako bismo oslobodili muslimane koje trenutačno držite u zatvoreništvu, kao što je naša sestra Afia Sidiqqi. Unatoč tome, jako se brzo pokazali kako vas to NE interesira.


Niste motivirani nositi se s muslimanima osim putem jezika nasilja, jezik koji ste dobili "preveden na arapski" kada ste pokušali okupirati Irak! Sada se ponovno vraćate kako bi ponovno bombardirali iračke muslimane, ovoga puta koristeći zračne napade i "posuđene vojske", kukavički se skrivajući od izravnog sukoba!

Danas su naši mačevi isukani i usmjereni u vas, I U VLADU I U GRAĐANE! I NEĆEMO STATI DOK NE UTAŽIMO SVOJU ŽEĐ ZA VAŠOM KRVLJU!

Vi ne štedite naše starce, bolesne, žene i djecu, pa tako ni mi NEĆEMO poštedjeti vaše! 

Vi i vaši građani platit ćete cijenu vaših bombardiranja!

Prvi koji će platiti krvlju je američki građanin, James Foley!

On će biti pogubljen kao IZRAVNA posljedica svega što ste nam napravili!"

Obitelj i izdavač skupljali novac za Foleyevu otkupninu

Obitelj i izdavač Jamesa Foleya, američkog novinara kojega su oteli i pogubili militanti u Iraku, skupljali su novac za njegovu otkupninu i puštanje na slobodu, objavio je u petak izdavač GlobalPosta Phil Balboni, a američke vlasti izvijestile da su otvorile istragu o njegovu ubojstvu.

U razgovorima s oslobođenim taocima Islamske države (IS) saznalo se da je otkupnina iznosila od 2,6 do 5 milijuna dolara, pa su Foleyeva obitelj i Balboni toliko pokušavali skupiti, prenosi DPA. Balboni je medijima otkrio da su sunitski militanti na kraju tražili čak 132 milijuna dolara za oslobađanje Foleya.


Kako prenosi DPA, novinareva obitelj shvatila je da za njega nema previše nade nakon što su počeli američki zračni udari i nakon što su od IS-a prošloga tjedna primili e-mail da će ga ubiti.

SAD je u četvrtak odbacio mogućnost plaćanja otkupnine za otete američke građane uz obrazloženje da bi to učinilo Amerikance još ranjivijima. Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf istaknula je da zahtjev za Foleyevu otkupninu nije bio izravno upućen vladi i dodala da Washington nema nikakvu komunikaciju s IS-om. "Nema ustupaka prema teroristima. Ne plaćamo otkupnine", naglasila je Harf.

Foleyev maskirani ubojica, koji je na videosnimci smaknuća govorio britanskim naglaskom rekao je da je ubojstvo osveta za američke zračne udare na snage IS-a. Zaprijetio je da će odrubiti glavu još jednom američkom novinaru, Stevenu Joelu Sotloffu ako predsjednik Barack Obama ne zaustavi bombardiranje. Ipak, američki zrakoplovi nastavili su u srijedu i četvrtak gađati položaje islamističkih boraca.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder objavio je da je otvorena istraga o Foleyevu ubojstvu i da istražitelji pokušavaju "identificirati i uhititi" muškarca s videosnimke, navodi Reuters. Dužnosnici iz SAD-a i europskih zemalja kažu da se njegov glas pokušava uskladiti sa snimkama glasa poznatih terorista.

Osim FBI-a i ministarstva pravosuđa, na slučaju radi britanska kontraobavještajna služba MI5 koja je i dosad pokušavala identificirati Britance što se u redovima militanata bore u Iraku i Siriji. Britanske vlasti procjenjuju da je oko 500 državljana Velike Britanije otišlo u Siriju i priključilo se IS-u ili suparničkoj skupini Jamat al Nusrah, prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.