Terorista koji je pobio karikaturiste Charlie Hebdoa podučavao je bjelovarski zet

Screenshot: Youtube

SAID Kouachi, koji je s mlađim bratom Cherifom prošle srijede upao u redakciju pariškog lista Charlie Hebdo i pobio 12 ljudi, posjetio je Jemen 2011. pod krinkom proučavanja Islamskih studija. Zapravo se tamo povezao s al-Qaedinom podružnicom koju je predvodio Anwar al-Awlaki, domaćoj javnosti poznat po tome što mu je supruga bila Bjelovarka Irena Horak.

Skupina je Saida obučavala za terorističke napade, kako baratati oružjem, ali i sam izrađivati bombe, izjavio je visoki jemenski dužnosnik za The Washington Post.

"Hrvatski zet" Anwar al-Awlaki, desna ruka Osame bin Ladena, u rujnu 2011. poginuo je u napadu američke bespilotne letjelice. Godinu dana kasnije danski obavještajac Morten Storm u medije je izišao s pričom kako ih je do al-Awlakija dovela njegova žena, Hrvatica imenom Amina, koja danas živi u Jemenu i savjetuje kako treba poginuti za Alaha te uređuje talibanski list Inspire.

Storm je bivši islamski ekstremist te doušnik za zapadne tajne službe, a iskoristio je naivnu Irenu, koju je regrutirao sa stranice posvećene karizmatičnom vođi al-Awlakiju, kako bi preko nje Amerikanci i Danci locirali tada najtraženijeg svjetskog terorista. Islamsku preobraćenicu, oduševljenu radikalizmom ideologa al-Qaede, upoznao je s al-Awlakijem, a brzo su se i zaljubili. Al-Awlakiju je ona bila treća žena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.