Swiss Leaks: Crnogorski političar Svetozar Marović navodno sakrio 3,8 milijuna dolara

Foto: Hina

CRNOGORSKO državno tužiteljstvo provest će istragu o tome imaju li istaknuti političar Svetozar Marović i njegova obitelji novca na tajnim računima u inozemnim bankama, a na temelju prijave Mreže za afirmiranje nevladinog sektora (MANS), objavljeno je u petak u Podgorici.

Prijava se, kako se navodi na internet stranici tužiteljstva, odnosi na navodni tajni račun Marovićeve supruge u švicarskoj banci HSBC, na kojem se 2006. i 2007. godini, prema nalazu mreže međunarodnih novinara istražitelja, navodno nalazilo 3,8 milijuna dolara.

> Mutni poslovi "teški" 100 milijardi dolara: Bankarski div HSBC poslovao s diktatorima, ali i s Hrvatima

Iz tužiteljstva su priopćili da je vrhovni državni tužitelj Ivica Stanković prijavu MANS-a proslijedio Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije na provođenje istrage u tom slučaju.

Postoje li, gdje su i kako su stečeni milijuni obitelji Svetozara Marovića, koje je mreža međunarodnih novinara istraživača otkrila na tajnom računu švicarske banke HSBC, nadležni crnogorski organi trebalo bi utvrditi u koordiniranoj istrazi.

Pitanje porijekla novca

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Čalović rekla je u petak novinarima da je u slučaju Marovićevih tajnih milijuna ključno pitanje porijeklo tog novca, kao i sumnja da je stečen na nezakonit način.

"Iznos poreza koji bi se morao platiti na skrivena 3,8 milijuna dolara je toliki da je njegova utaja već kvalificirana kao kazneno djelo u Kaznenom zakonu Crne Gore. Prema crnogorskom poreznom zakonodavstvu, porez na dobit od 3,8 milijuna skrivenih u Švajcarskoj iznosi više od 300 tisuća dolara, a prema Kaznenom zakonu predviđena je i kazna od jedne do osam godina zatvora", navodi Ćalović.

"Po našoj procjeni, službeni podaci o imovini i prihodima obitelji Marović u posljednih nekoliko godina pokazuju da toliki novac nisu mogli uštedjeti od redovnih prihoda te da postoji osnovana sumnja da je riječ o nezakonitom bogaćenju", kazala je Ćalović.

Svetozar Marović, koji je posljednjih 20 godina stalno bio u vrhu crnogorske vlasti, a jedno vrijeme je obnašao i dužnost predsjednika bivše Državne zajednice Srbija i Crna Gora, izjavio je kako je to "nastavak harange protiv njega" te da će se konzultirati sa svojim odvjetnicima o narednim koracima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.