Svjetska banka Hrvatskoj i BIH donirala 6,7 milijuna kuna za očuvanje Jadrana

Foto: Scx.hu

SVJETSKA BANKA u srijedu je odobrila dvije darovnice Fonda za globalni okoliš (GEF) ukupnoga iznosa od 6,77 milijuna USD za Projekt kontrole onečišćenja okoliša Jadranskoga mora u Bosni i Hercegovini (2,44 milijuna USD) te u Republici Hrvatskoj (4,33 milijuna USD).

Ovim će se projektom pomoći Hrvatskoj i BIH u smanjivanju ispuštanja onečišćujućih tvari u istočni dio Jadrana, u pripremi projekata za kontrolu onečišćenja na odabranim lokacijama u Dalmaciji i Hercegovini te u jačanju kapaciteta za praćenje kakvoće morske vode. 

Uz Jadransko more smjestio se značajan broj najvećih gradova regije te ono predstavlja jednu od najvažnijih vodenih površina u Južnoj Europi zbog svoje ekološke vrijednosti te važnih morskih staništa. Nažalost, ekološku ravnotežu Jadrana ugrožava prekogranično onečišćenje. Pogoršavanje stanja mora utječe na ribarstvo, usluge i turizam, čime se ugrožavaju osnovni izvori prihoda i gospodarstvo Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

“Ovaj je projekt dio većeg Programa zaštite okoliša Jadranskoga mora, čiji je cilj unapređivanje regionalnih upravljačkih kapaciteta za kontrolu prekograničnog onečišćenja kako bi se vratila ekološka ravnoteža Jadranskoga mora”, napomenuo je Manuel Marino, voditelj tima Svjetske banke na ovome projektu. “Nadamo se da će ova inicijativa pospješiti regionalnu suradnju te dovesti do usvajanja zajedničkog pristupa svih jadranskih zemalja rješavanju izazova onečišćavanja.”

Otkako je postala članicom Svjetske banke 1993. godine, Republika Hrvatska dobiva potporu od svjetske razvojne institucije u obliku financijske i tehničke pomoći, kao i savjetovanja o politikama te analitičkih usluga. Banka je dosad osigurala potporu za 52 projekta u iznosu od 3,5 milijarde USD te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna USD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.