Svjedoci strave na kenijskom sveučilištu: "Preživjeli su se skrivali ispod tijela ubijenih"

Foto: FAH

SPASIOCI i studenti, koji su uspjeli preživjeti napad islamističke skupine Al Shabaab na kenijskom sveučilištu u Garissi, ispričali su istrazi o preživljenom užasu i cinizmu napadača koji su iza sebe ostavili hrpe tijela i krv što je tekla u potocima nakon pokolja 148 osoba.

> Završena opsada kenijskog sveučilišta: Broj ubijenih popeo se na 147

Prije nego su hladno pogubili žrtve, somalski islamisti probudili su studente u četvrtak uperivši u njih oružje, a zatim su odvojili muslimane od kršćana, pri čemu su se zabavljali, priča preživjeli dvadesetogodišnjak.

"Ne bojimo se smrti, to će svima nama biti dobar provod za Uskrs", vikali su napadači na svahiliju i pucali, priča traumatizirani student na vojnom kampu blizu sveučilišta.

Ženama su rekli neka plivaju u krvi

Bolničar koji radi za međunarodnu nevladinu organizaciju International Rescue Committee (IRC) rekao je da nikada ranije nije vidio ništa slično, jer su posvuda bila izrešetana tijela i glave.

Jedan od spasioca je rekao da se većina preživjelih skrila ispod beživotnih tijela ubijenih.

Preživjele žene, koje se također nisu micale ispod tijela ubijenih, pričale su da su napadači vikali na svahiliju dok su pucali na muškarce da su došli ubijati i biti ubijeni, a ženama su rekli neka plivaju u krvi.

Napadači su također prisilili neke studente da nazovu roditelje i pozovu ih da zahtijevaju povlačenje kenijskih postrojbi iz Somalije. Kenija je od kraja 2011. vojno angažirana u jugu Somalije u borbi protiv šebaba.

"Napadači su naređivali žrtavama da nazovu doma i kažu da će umrijeti jer predsjednik Kenije Uhuru ostaje u Somaliji. Nakon poziva su ih ubijali i zavladala je tišina", ispričao je jedan od preživjelih studenata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.