Svijet se prisjeća krvavih sukoba na Falklandima: Velika Britanija i Argentina nastavljaju rat riječima

BRITANSKI premijer David Cameron obratio se javnosti u povodu obilježavanja 30- godišnjice od argentinske invazije Falklandskih otoka, nazvavši taj događaj "duboko pogrešnim" i potvrdivši još jednom odlučnost Velike Britanije da i dalje ostane prisutna na tom teritoriju, javlja BBC.

"Britanci su s pravom ponosni na ulogu koju je njihova zemlja imala u ispravljanju onoga što je bilo duboko pogrešno, a London će ostati čvrst u svojim namjerama da podrži prava otočana i omogući im da sami odlučuju o svojoj budućnosti", rekao je Cameron.

U ratu na Falklandskom otočju, koji je počeo 2. travnja 1982. godine, poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika, a stradala su i tri stanovnika otočja. Sukob je trajao 74 dana.

"Prije točno 30 godina narod Falklandskih otoka doživio je akt agresije čiji je cilj bio da im se oduzme sloboda i njihov način života", ocijenio je britanski premijer.

Velika Britanija i Argentina u posljednjih su nekoliko mjeseci zaoštrile "rat riječima" oko tog otočja u Atlantskom oceanu. Buenos Aires optužuje Britaniju za militarizaciju Južnog Atlantika i negoduje zbog odluke Londona prema kojoj je dopuštena eksploatacija nafte u okolnim vodama.

Argentina se svim silama trudi uspostaviti dobre odnose na međunarodnom planu, dok Velika Britanija oštro prosvjeduje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.