Švicarska tvrtka u Vukovaru najavila gradnju prve kinetičke elektrane u ovom dijelu svijeta

Foto: vusz.hr

TVRTKA "Rosh Innovative Balkans" u Vukovaru namjerava izgraditi prvu kinetičku elektranu u ovom dijelu svijeta, u što će uložiti 16 milijuna eura, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u vukovarskoj Gradskoj upravi.

Riječ je o elektrani koja nudi jeftinu "zelenu energiju" jer radi na potisak vode u spremnicima, rekao je Dejan Stojsavljević, predstavnik holdinga "Save the Planet A.G." sa sjedištem u Švicarskoj, u čijem sastavu posluje tvrtka "Rosh Innovative Balkans".

"Ovdje se ne radi ni o vjetroelektrani ni o solarnoj elektrani. To je zapravo kategorija za sebe koja nudi jeftiniju zelenu električnu energiju, a tvrtkama koje se odluče za izgradnju takvoga postrojenja brz povrat uloženog novca i ekstra profit", istaknuo je Stojsavljević.

Holding namjerava Vukovarcima ponuditi izgradnju elektrane minimalnog kapaciteta od 5MW koja u najskupljoj opciji proizvodi kilovatsat električne energije po cijeni od tri eurocenta. Za jednu takvu elektranu potrebno je oko 500 metara četvornih, a ako nije potpuno automatizirana, zapošljava sedam ljudi. Na godinu proizvede 43,2 milijuna kilovatsati i radi svih 365 dana u godini. Uloženi novac moguće je vratiti za nešto više od četiri godine, rekao je.

"Grad Vukovar svakako je zainteresiran za svaku kvalitetnu poslovnu ideju i svaki prijedlog ćemo rado saslušati. Hoće li što biti od toga, pokazat će vrijeme", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a nastojanja holdinga "Save the Planet A.G." i tvrtke "Rosh Innovative Balkans" poduprle su i vukovarsko-srijemske županije vlasti.

Ako se ostvari ta ideja, kinetička elektrana najvjerojatnije će se graditi u vukovarskoj Gospodarskoj zoni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.