"Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu": Sabor izglasava Zakon o životnom partnerstvu

Foto: Hina

DANAS će se u Saboru glasovati o konačnom prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, na kojeg je podneseno 40 amandmana. Taj zakon homoseksualnim parovima daje sva prava koja uživaju i bračni partneri, no ne mogu posvojiti djecu.

Vlada je prihvatila amandman HDZ-a kojim se sprječava zasnivanje neformalnog životnog partnerstva prije punoljetnosti životnih partnera.

Kontra: Ne postoji opravdan razlog za isključivanje posvajanja djece

"Obraćamo vam se povodom usvajanja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. Naglašavamo da jedino bračna jednakost ostvaruje ustavna načela ravnopravnosti i poštivanja ljudskih prava.

No, isto tako Zakon o životnom partnerstvu, nakon Zakona o istospolnim zajednicama predstavlja drugi bitan korak u hrvatskom društvu prema potpunoj ravnopravnosti za istospolne obitelji - bračnoj jednakosti.

Podsjećamo, Lezbijska grupa Kontra uz podršku Ženske mreže Hrvatske aktivno prati donošenje i provedbu zakona  koji se tiču zaštite obiteljskog života istospolnih parova proteklih 12 godina. Sudjelovale smo u pripremi Zakona o istospolnim zajednicama 2003. godine, Prijedloga Zakona o registriranom partnerstvu 2006. godine, te Zakona o životnom partnerstvu koji je upravo usvojen.

Kroz sudjelovanje u javnim raspravama, u radnoj skupini pri Ministarstvu uprave i za vrijeme rasprava u Hrvatskom saboru zahtijevale smo što bolje reguliranje obiteljskog života istospolnih parova.

Pozdravljamo činjenicu da je veći broj sugestija i amandmana koje smo predlagale kroz radnu skupinu i rasprave u Hrvatskom saboru usvojen. Između ostalog Zakon uključuje sklapanje životnog partnerstva pred matičarom (to se odrazilo i na opseg prava u Zakonu) ali i reguliranje neregistriranih zajednica što je osobito važno jer velik broj istospolnih parova neće registrirati partnerstvo zbog straha od diskriminacije.

Također smatramo izrazito bitnim da su državne institucije uvažile činjenicu da velik broj istospolnih parova danas u Hrvatskoj odgaja djecu i uvele institut `partnerske skrbi`. Nažalost, ta djeca će ipak ostati dijelom zakinuta za zaštitu svog obiteljskog života u odnosu na djecu koju odgajaju maćeha ili očuh zajedno s biološkim roditeljem, primarno zbog nemogućnosti posvajanja od strane partnera skrbnika i uspostave trajnog odnosa prava i obveza s njegovim srodnicima.  

Ne postoji opravdan razlog za isključivanje posvajanja djece iz ovog Zakona. Smatramo pozitivnim da su su po prvi puta u Hrvatskom saboru zastupnici SDP-a, HNS-a i Laburista individualno predložili amandmane kojima bi se uvelo posvajanje djece za istospolne parove. 

Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu.

Danas će naše predstavnice i predstavnici pratiti izglasavanje u Hrvatskom saboru s galerije.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Kontre      
Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta
Nela Pamuković, za Žensku mrežu Hrvatske".      

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.