Svako četvrto dijete žrtva nasilja: U Hrvatskoj se 26. veljače prvi put obilježava "Dan ružičastih majica"

Foto: Ilustracija

26. VELJAČE u Hrvatskoj će se po prvi puta obilježiti "Pink Shirt Day" ili "Dan ružičastih majica". Ovaj se dan u svijetu obilježava zadnje srijede u veljači, što ove godine spada na 26. veljače, pojašnjava nam Dalibor Vlaho, predsjednik đakovačkog Centra za edukaciju prevenciju nasilja, jedinog takve vrste u Hrvatskoj.

"Cilj akcije je obilježiti "Anti-bulling day" koji se obilježava u cijelom svijetu u svrhu prevencije nasilja među vršnjacima. Na taj dan učenik u Kanadi u jednoj školi došao je u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Zbog toga su vršnjaci vršili nasilje nad njim", kaže Vlaho.

Akciju su podržale mnoge poznate osobe, poput Tarika Filipovića, Stipe Drviša, Ede Vujića i ostalih, slikavši se s natpisom "Nosit ću ružičasto u znak podrške Danu Ružičastih Majica", a provodit će se u suradnji sa svim odgojno-obrazovnim ustanovama koje žele zaustaviti nasilje nad djecom.

Narudžbe za ružičaste majice primaju do 15. veljače, a i program je već skoro u potpunosti osmišljen, kaže Vlaho. "Sada smo već u završnoj fazi s pripremom "flash mob"-a, znači to su plesne točke koje se izvode, što na javnim mjestima, što u kino-dvoranama. Za Grad Đakovo smo, u suradnji s udrugom obitelji s troje i više djece i plesnim studijom "Let"s Dance", na samom kraju priprema za plesne točke", ističe Vlaho.

Sve aktivnosti i zbivanja mogu se pratiti na Facebook stranicama kao i na Twitteru Centra. Inače, đakovački Centar za prevenciju i edukaciju nasilja nositelj je programa "Online Child Safety", programa edukacije i prevencije nasilja nad djecom na internetu, koji se od prošle godine provodi i u Hrvatskoj.

Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo cyberbullyinga, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.