Sutra izbor novog predsjednika Euroskupine, favoriti Jeroen Dijsselbloem i Luis De Guindos

Foto: FAH

S OBZIROM na to kako se razvija situacija na kriznim sastancima o Grčkoj, može se očekivati da će grčka kriza i sljedeći tjedan biti dominantna u Europskoj uniji.

Ministri financija eurozone okupili su se u subotu popodne na izvanrednom sastanku o Grčkoj. Sastanak je prekinut bez rezultata i nastavlja se u nedjelju prije podne. Poslije podne će se sastati šefovi država ili vlada 19 zemalja članica EU-a, dok je sastanak na vrhu svih 28 zemalja članica predviđen za nedjelju navečer, otkazan.

Posve je vjerojatno da u nedjelju neće biti epiloga i da se i sljedeći tjedan mogu očekivati krizni sastanci o Grčkoj.

U ponedjeljak je predviđen i redoviti sastanak Euroskupine, ministara financija eurozone. Ministri bi, između ostaloga, trebali izabrati novog predsjednika Euroskupine za sljedeći dvogodišnji mandat. U utrci su sadašnji predsjednik Euroskupine, nizozemski ministar financija Jereon Dijsselbloem i njegov španjolski kolega Luis De Guindos. Favorit je dosadašnji predsjednik Dijsselbloem.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva zemalja članica, a u utorak ministri financija svih zemalja članica EU-a.

Tijekom cijelog sljedećeg tjedna u Bruxellesu se održava 10. krug pregovora sa Sjedinjenim Državama o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu.

Europski parlament će sljedeći tjedan raditi u odborima. Odbor za monetarne poslove raspravljat će u ponedjeljak o sadašnjoj i budućoj poreznoj politici s cijelim nizom sugovornika - predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom, povjerenikom za ekonomske i financijske poslove Pierrom Moscovicijem te ministrima financija Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske.

Na odboru za građanske slobode u srijedu raspravljat će se o prijedlozima da se na razini EU-a uvedu pravila o prikupljanju i procesuiranju podataka o putnicima u zračnom prostoru.

Na istom odboru također u srijedu raspravljat će se o raspodjeli izbjeglica po zemljama članicama kako bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.