Sunčeva oluja prošla bez posljedica: Pojavila se najljepša aurora borealis posljednjih godina



U NEDJELJU kasno navečer sa Sunca je prema Zemlji krenuo pravi energetski tsunami. Radio aktivno nabijene čestice gama zračenja doputovale su u utorak na Zemlju. Bila je to najveća energetska eksplozija od 2005., no tek prva od niza još većih sunčevih oluja koje nas očekuju ove i sljedeće godine.

Na Aljasci se kampiralo na temperaturama znatno nižima od nule s ciljem fotografiranja nevjerojatne igre svjetla. Ovo tjedna aurora borealis navodno je najaktivnija igra svjetla u dužem nizu godina. Sjeverno nebo 'gori' od prekrasnih prizora bijesne geomagnetske oluje koja uzrokuje probleme u telekomunikacijama i zračnom prometu. Snaga budućih oluja je ono što brine znanstvenike te avio i telekomunikacijske kompanije.

Yuri Shprits, profesor na UCLA koji proučava utjecaje solarnih oluja na satelite kaže da će stanovnici Aljaske ove godine moći promatrati još mnogo aurora te objašnjava kako aurore nastaju kad se velika količina sunčeve radijacije sudari sa Zemljinim magnetskim poljem.



"Prije ove oluje imali smo dugi period 'zatišja' elektromagnetske aktivnosti", dodao je Shprits.

Prirodno geomagnetsko polje Zemlje napravljeno je tako da nas štiti od elektromagnetskih zračenja iz Svemira. Polje je zaštitilo i većinu telekomunikacijskih uređaja, kao i ostale osjetljive visokotehnološke naprave koje nam omogućavaju suvremeni život.

Doug Biesecker iz Centra za svemirsku vremensku prognozu kazao je za Wall Street Journal da su "neki efekti oluje ipak vidljivi. Neki avioni nisu letjeli polarne rute, a ugrožene su i svemirske letjelice. No, očekujemo od satelitskih kompanija da riješe ovaj problem."

Očekuje se da će sva zračenja ove oluje do četvrtka iščeznuti. Sunčeve oluje događaju se u redovnom vremenskom periodu od 11 godina. Sad smo u razdoblju sunčevih oluja. Najjače oluje očekuju se u svibnju sljedeće godine. Njihova snaga trebala bi biti nekoliko puta jača od ovotjedne oluje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.