Sultani, šeici i arapski prinčevi vole Jadran, a nemaju gdje jesti i piti

Foto: Vojko Bašić/Cropix

HRVATSKA još uvijek nije spremna za halal turizam, odnosno turizam koji odgovara vjerskim zahtjevima turista muslimanske vjeroispovijesti. Iako ova vrsta iz godine u godinu raste u Hrvatskoj za sada svega 7 hotela i restorana posjeduje halal certifikat, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji niti jedan.

"Sultani, šeici i arapski prinčevi vole Jadran, a njihove goleme jahte bogataša iz arapskog svijeta sve su češći prizor na hrvatskoj obali gdje im se, osim sunca i mora, malo toga nudi", rekao je zagrebački muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji je danas posjetio splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju, a halal turizam bio je jedna od najvažnijih tema razgovora.

"Prošli petak ovdje je bio jedan od malezijskih sultana koji se zadržao, posjetio našu zajednicu i otvorio mogućnost da razgovaramo na ovu temu na jednoj široj razini. To je vrlo značajno, ali je s druge strane odgovornost i obveza svih onih koji mogu doprinijeti da se halal elitni turizam na ovom prostoru pojača. Mi moramo napraviti jedan koncept, a on znači od polja do stola u prehrambenim proizvodima koji su itekako kvalitetni i značajni, koji imaju veliku prođu", rekao je Hasanović.

Važnost halal turizma je i u tome što je ova vrsta gostiju izrazito financijski stabilna i moćna, te u naše krajeve ne dolaze samo kao turisti već i kao potencijalni ulagači. U halal turizmu najviše se pažnje poklanja pripremi hrane. Namirnice moraju imati halal certifikat, a osoblje posebnu edukaciju. Halal hrana ne smije se miješati s onom koja to nije. S obzirom kako je halal ponuda u u Hrvatskoj slaba, turistima muslimanske vjeroispovijesti to je veliki problem.

"Preko ljeta moramo imati cijelu službu da dežura da pravi navigaciju gdje takvi turisti mogu odsjesti, gdje mogu jesti i piti jer je to za muslimane obvezatno. Najviše se zadržavaju na ribi, ali ne možete očekivati da se netko hrani na ribi 10-15, a mi smo zemlja s velikim potencijalima različitih vrsta mesa i hrane. Zato bi bilo vrlo značajno da smo tu otvoreniji", naglasio je Hasanović.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja obećao je kako će dati svu podršku za uvođenje halal certifikata u što više turističkih objekata.

"To je zaista jedna odlična, poduzetnička ideja. Svakako da se ne može neka državna firma ili županija baviti halal turizmom, ali može privatni sektor i mi ćemo dati podršku onoliko koliko budemo mogli za izdavanje dozvola i suglasnosti. S naše strane ćemo dati sve za realizaciju takvih projekata i mislim da je to odličan primjer razvoja turizma", istaknuo je Ževrnja.

I sam smještaj, da bi bio halal, mora udovoljavati posebnim zahtjevima. "Jedna prostirka za molitvu, jedan Kur'an. Iz mini bara se izbacuje sav alkohol, a potrebno je osigurati i dnevni plan molitvi", pojasnio je Hasanović dodavši kako takva vrsta turizma ima veliki potencijal, pogotovo u predsezoni i posezoni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.