Sukobili se Ostojić i Markt: Ukrcajte se u svoj fini auto i odite na teren jer vrijeđate građane

Screenshot: HRT

HRVATSKI Crveni križ prikupio je 62 milijuna kuna donacija za pomoć žrtvama poplava. No, novac im još nisu podijelili. Ne mogu to, kako kažu, učiniti sve dok od nadležnih institucija RH ne dobiju podatke o tome kome je točno pomoć potrebna dok s druge strane ministar unutarnjih poslova tvrdi da su im dostavili sve potrebne podatke.

Zbog tog problema Ranko Ostojić i izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt gostovali su u emisiji Hrvatska uživo gdje su se verbalno sukobili.

Ostojić oštro je komentirao prozivke Hrvatskog crvenoga križa. Prozvao je HCK zbog nedistribuiranja prikupljene novčane pomoći stradalima u poplavi, optuživši Crveni križ da mu je prioritet oročavanje sredstava, a ne pomoć ljudima.

"Politički direktor Crvenog križa neka se ukrca u svoj fini auto, ode na teren i neka da popis koji ima jer je to popis HCK-a i neka dijeli pomoć", poručio mu je Ostojić.

"S obzirom na izjave izvršnog predsjednika HCK-a Roberta Markta u medijima kako Vlada i Krizni stožer trebaju napraviti relevantan popis raseljenih osoba, HCK se od početka brine o popisu tih osoba te je popisao 8.326 evakuiranih osoba s poplavljenog područja", rekao je Ostojić u emisiji HTV-a.

Markt je pritom uzvratio da ne vidi razlog za takvu kritičnost ministra Ostojića jer se radi o potrebi da se objedine svi relevantni podaci i koordinira raspodjela humanitarne pomoći kako bi ona bila podijeljena na pravedan način.

"HCK je prvi u distribuciji humanitarne pomoći kojem je takav relevantan spisak potreban, ali će trebati i svim ostalim institucijama koje će distribuirati pomoć nakon HCK-a", rekao je Markt.

Markt smatra da je potrebno odrediti jedno tijelo za koordinaciju pomoći i objediniti sve podatke kako bi se točno znalo radi li se o 8.326 ili o većem broju osoba, možda čak i o 12.000 evakuiranih, kako bi se prema tome popisu mogle planirati isplate i nabavka materijalnih oblika pomoći.

"Hajdemo se okrenuti tome kako ljudima možemo konkretno pomoći, a ne praviti se ovdje važan i glumiti oko popisa", rekao je Ranko Ostojić te prozvao Markta da vrijeđa građane Hrvatske.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.