Sud u BiH izrekao kaznu od 14 godina zatvora Nikoli Andrunu zbog ratnih zločina u "Gabeli"

Ilustracija: scx.hu

NIKOLI ANDRUNU, ratnom zamjeniku upravitelja zatočeničkog logora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Gabela" kod Čapljine, Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je izrekao kaznu od 14 godina zatvora.

Andrun je ranije proglašen krivim za ratne zločine i pravomoćno osuđen na 18 godina zatvora, no ta mu je kazna ukinuta 2013. godine na temelju pravorijeka Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako su tijekom sudskog postupka bila narušena njegova prava jer mu se sudilo po Kaznenom zakonu BiH iz 2003. godine.

Nakon ukidanja te presude održano je novo suđenje na temelju Kaznenog zakona bivše SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme kada su i počinjeni zločini za koje se Andruna teretilo.

I novom je presudom potvrđeno kako je Andrun odgovoran za ratne zločine protiv civilnog stanovništva odnosno za ubijanje, zlostavljanje i nečovječno postupanje prema zatočenicima u logoru "Gabela".

Nikola Andrun tek je jedan od onih kojima je Sud BiH izrekao visoke zatvorske kazne za ratne zločine na temelju zakona donesenog 2003. godine.

Dvojica osuđenih Milan Damjanović i Abduladhim Maktouf su se nakon izricanja takvih presuda pred Sudom BiH žalili Europskom sudu za ljudska prava.

Taj je sud prošle godine presudio kako su u njihovu slučaju bila narušena prava osuđenika zbog retroaktivne primjene zakona koji predviđa strože kazne.

Odvjetnici većine počinitelja ratnih zločina kojima su kazne izrečene na ovaj način nakon toga su uputili žalbe Ustavnom sudu BiH koji je počeo ukidati ovakve presude.

Najmanje deset osuđenika za najteže ratne zločine uključujući i genocid u Srebrenici nakon toga su bili oslobođeni iz zatvora te su uslijedile obnove suđenja.

Neki među njima, iako ranije proglašeni krivim, nove su procese pratili sa slobode pa tako i Nikola Andrun, koji se u četvrtak uopće nije pojavio na izricanju presude pravdajući to zdravstvenim razlozima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.