Strojovođe najavile štrajk: Iduće srijede svi će vlakovi biti zaustavljeni na dva sata!

Ilustracija: Dragan Matic/Cropix

STROJOVOĐE HŽ Carga sljedeće će srijede, 15. svibnja biti zaustavljeni od 12 do 14 sati. Razlog je štrajk koji organizira Sindikat strojovođa Hrvatske nezadovoljan stanjem unutar tvrtke.

"Svi vlakovi HŽ Carga d.o.o. na cijelom području Republike Hrvatske nakon 12 sati zaustavit će se u prvom kolodvoru bez obzira imaju li ili nemaju bavljenje u njemu. Kolodvor će napustiti, sukladno važećim propisima, tek nakon 14 sati. Strojno osoblje neće prekoračivati maksimalnu zakonsku duljinu trajanja smjene računajući i vrijeme u štrajku. U štrajku su, osim strojnog osoblja i ostali radnici društva koji su članovi Sindikata strojovođa Hrvatske", priopćili su iz sindikata.

Oni traže uspostavu socijalnog dijaloga i hitan sastanak sa Skupštinom društva; rješavanje problema poslovanja HŽ Cargo d.o.o., zadržavanje pružanja usluga prijevoza tereta, hitan završetak pronalaženje strateškog partnera, odnosno promjene vlasničke strukture kako potencijalni investitori zbog odugovlačenja procesa ne bi odustali od ulaganja; odgovornost Uprave tvrtke zbog obmanjivanja radnika; nastavak procesa restrukturiranja; poboljšanje održavanje postojećeg voznog parka; te primjenu i poštivanje kolektivnog ugovora HŽ Vuče vlakova d.o.o. za radnike preuzete od HŽ Vuče vlakova d.o.o., bez izmišljanja prepreka, te redovitu isplatu plaće za svakodnevno uredno obavljen posao.

Ako se ne udovolji ovim zahtjevima, iz sindikata najavljuju i nove akicje koje će biti, kako kažu, svaki put u sve većem obimu.

Dok će strojovođe štrajkati, članovi Sindikata željezničara Hrvatske u istom su terminu najavili prosvjed koji će krenuti od zagrebačkog Glavnog kolodvora, a završiti na Trgu svetog Marka. Željezničari prosvjed održavaju u znak podrške Sindikatu strojovođa.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.