Strašni podaci o nasilju u Hrvatskoj: Žene najčešće žrtve, poraslo ekonomsko nasilje

Foto: Ilustracija

OD 62 708 kaznenih djela u 2013. godini koja su poznata hrvatskoj policiji, samo 12,1 posto je počiniteljica, piše portal H-alter.org o podacima Međunarodne kriminalne statistike Zagrebačkog Interpola.

Žene su počinile ukupno 2704 kaznenih djela, a muškarci broje njih 19 646. Slično je i s prekršajima, pa od ukupno 100 364 prekršajna djela u prošloj godini, 85 700 prekršaja su počinili muškarci, a 14 664, to jest u 14,6 posto slučajeva prekršitelji su žene.

Nasilje u obitelji često je nasilje nad ženama

Iz Centra za socijalnu skrb RH govore da je u 2013. godini bilo ukupno 1864 slučaja nasilja u obitelji, od kojih su 1514 počinili muškarci, a 350, to jest 18,8 posto žene. Prošle godine je 1907 žena i 520 muškaraca bilo žrtvama obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izjavila je:

"Iz podataka o odnosima između počinitelja i žrtve, može se zaključiti da su muškarci većinski počinitelji prekršaja i kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji. Najčešće žrtve su, zaključujući prema dostupnim podacima, kako iz ovog, tako i iz prijašnjih izvještajnih razdoblja, supruge, izvanbračne supruge, majke i djeca".

Ljubičić dodaje da bez obzira na to što je obiteljsko nasilje odnosno nasilje među partnerima u svojim najtežim oblicima već odavno javna stvar, koja podliježe intervenciji državnih organa, dobar dio građana i građanki smatra da se radi o privatnoj stvari u koju se ne treba miješati.

"Kao društvo gubimo osjećaj solidarnosti i građansku hrabrost suočiti se s negativnim pojavama kao što je, u ovom slučaju, nasilje prema ženama. Zbog toga je očito da se otkrivanju i kažnjavanju obiteljskih nasilnika ne smije prići rutinski, nego da se u nasilju u obitelji radi o štetnoj pojavi koja i psihički i fizički uništava te ostavlja dugotrajne posljedice za cijelo društvo", rekla je i upozorila na važnost javnih kampanji u cilju osvještavanja društva o štetnosti obiteljskog nasilja.

Žrtve silovanja isključivo žene

Kako stoji u statističkom pregledu Službe za strateško planiranje, analitiku i razvoj MUP-a, u 71 slučaju počinjenog kaznenog djela spolnog odnošaja bez pristanka, sve su žrtve bile žene. Silovanja također, u sva 94 slučaja.

Kazneno djelo bludne radnje nad ženama je počinjeno 132 puta, nad muškarcima 9 puta. Spolno uznemiravanje u 18 slučajeva je uznemiravanje žena, u 4 muškaraca. Statistike otkrivaju i da su  počinitelji ovih kaznenih djela muškarci.

Ekonomsko nasilje Zakonom priznato tek od 2009. godine

Osim fizičkog i psihičkog nasilja, tu je i ekonomsko nasilje. Ono je kao oblik nasilja u obitelji 2009. godine uvršteno u novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Sve su tri vrste nasilja isprepletene i podupiru jedna drugu. Muškarci u najvećoj mjeri raspolažu ekonomskim, društvenim i kulturnim dobrima, te samim time imaju političku i ekonomsku prevlast.

U Kanadi je izračunato kako neplaćeni kućanski rad, koji uglavnom obavljaju žene, iznosi između 30 posto i 40 posto BDP-a. U Republici Hrvatskoj takvi izračuni za sada nisu provedeni.

Prema statističkom pregledu Službe za strateško planiranje, analitiku i razvoj MUP-a stoji kako su u ukupno 1226 policiji poznatih slučajeva Kaznenog djela neisplate plaće u 2013. godini oštećena 44 muškarca i čak 1 182 žene.

U ove statistike su ubrojeni samo prijavljeni slučajevi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.