"Stotine tona" cijanida na mjestu eksplozija u Tianjinu

Foto: Hina

U SKLADIŠTIMA koja su do temelja sravnile velike eksplozije u kineskom lučkom gradu Tianjinu nalazilo se na stotine tona izrazito otrovnog cijanida, rekao je viši vojni dužnosnik u nedjelju.

Komentar generala Shi Luze, koji zapovijeda vojskom na području Pekinga, prva je službena potvrda prisutnosti opasne kemikalije u samom središtu katastrofe koja izaziva sve veću zabrinutost stanovništva.

Luze je na konferenciji za novinare rekao da je cijanid identificiran na dvije lokacije u zoni eksplozija. "Riječ je o nekoliko stotina tona prema preliminarnim procjenama."

Xinhua je kasno u subotu javila da je koncentracija cijanida u otpadnim vodama nakon eksplozije bila 10.9 puta veća od uobičajene.

"Vlada laže"

Stanovnici Tianjina, obitelji žrtava i online komentatori žestoko napadaju vlasti zbog izostanka transparentnosti i u subotu su pokušali silom ući na tiskovnu konferenciju, piše AFP.



Vlada je na kritiku odgovorila zatvaranjem 50 web stranica zbog "stvaranja panike objavom neprovjerenih informacija i dopuštanja korisnicima da šire neutemeljene glasine," otkrivaju podaci Kineske administracije za cyberspace.

Kažnjeni su i kritičari na društvenim mrežama, njih više od 360.

"Vlada laže.. vi ste toliko puta lagali ljudima da ste izgubili povjerenje," jedna je od poruka na platformi za mikroblogging Sina Weibo koju prenosi AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.