Stao na protupješačku minu i ostao bez stopala: 35-godišnji pirotehničar teško ozlijeđen kod Drniša

Foto: FAH

ZA VRIJEME razminiravanja u selu Ružići, u zaseoku Lunići, na teško pristupačnome području kod Drniša, 35-godišnji pirotehničar Zdenko T. je danas oko podneva u eksploziji izgubio stopalo, doznaje Index.

U šibensko-kninskoj policiji Indexu su rekli da su dojavu o nesreći primili u 12.30 sati. Budući da je teren miniran ne mogu izvršiti očevid.

"Prikupit ćemo obavijesti od tamošnjih djelatnika jer očevid nije moguć. Obaviješteno je Državno odvjetništvo i oni će dalje postupati u tom slučaju", kažu iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Stao na protupješačku "paštetu"

Pirotehničar je stao na "paštetu", protupješačku minu, koja je potom i eksplodirala. Hrvatski centar za razminiranje piše kako se radi o djelatniku tvrtke Rumital. Pirotehničaru je na licu mjesta pružena liječnička pomoć, a u suradnji s HGSS-om organiziran je njegov transport helikopterom do splitske bolnice.

U zagrebačkoj tvrtki Rumital, u kojoj ozlijeđeni pirotehničar radi već deset godina, potreseni su događajem. Rekli su nam da je prema njihovim informacijama nesretni mladić ostao bez stopala. Kažu da im je ovo prvo ozljeđivanje djelatnika do sad.

Podsjetimo, razminiravanje drniškoga područja pokrenuto je prije više od mjesec dana, a trebalo bi biti završeno do kraja veljače. Na šibensko-kninskom području pregledati treba još 32,6 kilometara kvadratnih minski sumnjivog područja.

Od završetka rata od mina stradalo 486 osoba

Od završetka Domovinskog rata, odnosno od 30. lipnja 1996. godine do kraja 2014. godine, dogodila 347 minskih incidenata i nesreća u kojima je ukupno stradalo 486 osoba. Smrtno je stradalo 163 osobe, teške tjelesne ozljede zadobilo je 220 osoba, dok je 103 osobe zadobilo lake tjelesne ozljede. U navedenom razdoblju smrtno je stradao 41 pirotehničar, navode iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Na poslovima humanitarnog razminiranja posljednji minski incident s posljedicom smrtnog stradavanja pirotehničara dogodio se u siječnju 2012. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.