Srpsko tužiteljstvo: Imamo snimke koje će otkriti počinitelje ratnog zločina u Dvoru na Uni!

NOVE snimke zločina u Dvoru na Uni mogli bi pomoći u otkrivanju počinitelja jednog od najgorih ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije - ubojstvo najmanje devet hendikapiranih osoba srpske nacionalnosti, javlja RTS.

Srpsko je tužiteljstvo došlo u posjed snimki na kojima se vidi kako vojnici ulaze u Dvor na Uni, a datum snimanja odgovra datumu masakra.

"Snimke su vrlo zanimljive jer se poklapaju sa iskazima svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljuna u Dvoru na Uni", istakao je Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine Srbije.

Svjedoci: Ubojice su nosile tamnozelene uniforme

Prema iskazu svjedoka, danskih vojnika, muškarci koji su ušli u dvor nosili su tamnozelene uniforme bez oznaka, poput onih koje je nosila hrvatska specijalna policija. Ubojice su navodno imale kalašnjikove, a zapovjedao im je Hrvat iz sela Zamlača kod Dvora, Matija Ciprić.

O novim detaljima zločina predstavnici srpskog tužiteljstva razgovarat će s hrvatskim tužiocima, s kojima vode zajedničku istragu.

Hladnokrvno ubili devet hendikepiranih osoba

Zločin na Uni ponovno se našao u središtu pažnje nakon što je u travnju prošle godine danski list BT prenio priču bivšeg pripadnika snaga UN-a Jana Velendorfa o zločinu.

Prema njegovom svjedočenju, danski vojnici nisu reagirali kada su ljudi u maskirnim uniformama pred njihovim očima 8. kolovoza 1995. godine ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti. Navodno su izvučeni iz Dvora, gdje su se skrivali, postrojeni, i jedan po jedan ubijeni. Masakr je trajao 15 minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.