Srpski mediji o Oluji: "Planirani Tuđmanovi zločini i ispovijesti koje će zapaliti Srbiju..."

Foto: Hina

OLUJA je danas dominirala i srpskim medijima, barem u prijepodnevnim satima kada je većina vodećih portala objavila osude proslava u Kninu i Zagrebu.

Glavna vijest na RTS-u tako dolazi s naslovom: "Dva desetljeća od progona Srba iz Krajine" s uvodom u kojem piše da je "u vojnoj operaciji 'Oluja', koja je počela na današnji dan prije 20 godina, na području Krajine u Hrvatskoj ubijeno i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano više od 200.000 ljudi. To je bio epilog planiranog zločina Tuđmanovog režima."

Portal B92 na naslovnici drži nekoliko tekstova o Oluji, a u prvoj vijesti poručuje da je ona "primjer šutnje o zločinima", pozivajući se na Deutsche Welle.

"Iza megalomanske vojne parade u Zagrebu krije se nešto mnogo važnije, a to je činjenica da je godišnjica vojne akcije 'Oluja' kapitalni primjer glasne šutnje o zločinima vlastite strane i poricanja bilo kakve državne odgovornosti za njih."

Srpski Telegraf je pak daleko najžešći u broju i snazi osuda, pa u svojoj tabloidskoj maniri donosi vijesti, izvješća, reportaže i "ispovijest koja će zapaliti Srbiju".



Proslava je prijepodne bila i glavna vijest Blica, s člankom: "Proslava zločina – na paradi u Zagrebu 30 aviona, 300 vozila i 3.000 sudionika", ali je Oluja poslijepodne gotovo nestala s naslovnice portala, kao što je to slučaj i s Politikom Online.

Oluja je i najvažnija vijest Telegrafske agencije nove Jugoslavije (Tanjug), s istaknutim člankom o njenom obilježavanju u Srbiji.

"Srbija danas i sutra obilježava 20. godišnjicu od hrvatske vojne akcije 'Oluja', u kojoj je iz sjeverne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna protjerano oko 200.000 Srba, oko 2.500 je ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, 13.000 privrednih objekata, crkve, muzeji, spomenici...," piše Tanjug u članku s naslovom "Srbija ne zaboravlja - 20 godina od Oluje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.