Srdoč: Balkan je u 10 godina izgubio više od 111,6 milijardi dolara kroz kriminal i utaju poreza

Foto: Arhiva

DOK SE Hrvatska sprema na provedbu američkog Zakona o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima (FATCA), predsjednica Adriatic Instituta Nataša Srdoč je u analizi za Huffington Post navela kako najžešći protivnici FATCA-e dolaze iz Austrije i Lihtenštajna, poznatima kao oazama za pranje novca, te kako je taj novac izvor za financiranje terorizma.

"Među najglasnijim protivnicima FATCA-e u SAD-u su Richard Rahn iz Instituta za globalni gospodarski rast, Matt Kibbe iz Slobode rada i Daniel Mitchell iz Centra za slobodu i prosperitet, koji blisko surađuju s lihtenštajnskim princom Michaelom i partneri su s austrijskim Hayek Institutom - Austrijski ekonomski centar (AEC), čije evente po Balkanu, Ukrajini, EU i Istočnoj Europi sponzoriraju najveća svjetska kockarska kompanija, austrijski Novomatic, te Hypo Alpe Adria banka (HAAB)", navodi između ostalog Srdoč, podsjećajući kako kockarnice Novomatica peru novac raznih kriminalnih i narko bossova, dok je Hypo Alpe Adria banka upletena u najveći europski financijski skandal koji austrijske i njemačke porezne obveznike zasad košta 11,93 milijarde američkih dolara, dok je nepoznato koliko je novca poreznih obveznika ukradeno diljem Balkana.

"Protivnici FATCA-e promiču financijske privatnost i tajnost računa pod samoproglašenom parolom slobode. To je najviše uočljivo u zemljama koje bilježe značajne nezakonite financijske odljeve putem kriminala, korupcije i utaje poreza. Prema Global Financial Integrity, Balkan je izgubio više od 111,6 milijardi dolara kroz kriminal, korupciju i utaju poreza u periodu od 2001. do 2010. godine. Od kraja devedesetih do 2008. godine više od 100 milijardi dolara pomoći iz džepova poreznih obveznika sa Zapada poslano je državama Balkana", navela je Srdoč.

Kao jedan od primjera pranja novca Srdoč navodi balkanskog kralja kokaina Darka Šarića koji je preko računa Hypo Alpe Adria banke u Lihtenštajnu od 2007. do 2009. godine oprao 100 milijuna dolara.

Je li FATCA pravo rješenje i ako nije, što joj je alternativa za sprječavanje utaja poreza, nezakonitih financijskih transakcija i financiranja terorizma?

"Zašto bi američke porezne obveznike trebalo biti briga za ovo? Dok pošteni Amerikanci plaćaju poreze, porezni varalice preko off-shore tvrtki i skrivajući stvarno vlasništvo nad računima izbjegavaju plaćanje poreza", navodi Srdoč i dodaje kako su off-shore tvrtke i tajni bankovni računi omogućili cvjetanje organiziranog kriminala i terorizma.

"Balkanska ruta trgovine heroinom, oružjem, ljudima i organima spaja se s krijumčarenjem kokaina iz Latinske Amerike. Izvješća pokazuju da krijumčarenje heroina na Balkanu donosi `zaradu` od više od 20 milijardi dolara godišnje, a tim sredstvima se financira Al-Qaidu i Hezbollah. Islamska država i terorističke mreže na Bliskom istoku su mnoge američke i europske vojnike i novinare stajale života, a porezne obveznike milijarde dolara potrošenih na vojne operacije", navela je među ostalim Srdoč te dodala kako treba provesti javnu raspravu oko toga je li FATCA pravo rješenje i ako nije, što joj je alternativa za sprječavanje utaja poreza, nezakonitih financijskih transakcija i financiranja terorizma.

Sjedinjene Američke Države donijele su FATCA-u u ožujku 2010. godine kako bi spriječile poreznu evaziju američkih poreznih obveznika koji raspolažu računima ili financijskom imovinom u financijskim institucijama izvan SAD-a. Kako bi se omogućila provedba FATCA-e, SAD je sklopio ili je pred sklapanjem bilateralnih sporazuma s većim brojem država, uključujući i sve države članice EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.