Srbija se vraća 15 godina unazad: "Mali Sloba" premijer, četnički vojvoda predsjednik

Blic

"MOŽDA se ne zna tko će biti predsjednik, ali sasvim je jasno tko će biti premijer", govorio je Ivica Dačić u noći parlamentarnih izbora u Srbiji, niti sat vremena nakon objave prvih službenih rezultata.

> Dačić dobio mandat za sastavljanje vlade: Ne zanima me "nebeska Srbija"

Pokazalo se da je "mali Sloba" bio dobar prognozer. Iako je njegova koalicija SPS-PUPS-JS na izborima ostvarila tek treći rezultat, iza SNS-a i DS-a, Dačić će sastaviti novu srbijansku Vladu.

Bivši radikali "u talu" s "malim Slobom" i "političkom prostitutkom"

Mediji u komšiluku već danima šuškaju da je Dačić izdao Borisa Tadića, s kojim je imao načelni dogovor o koaliciji, i priklonio se SNS-u, stranci kontroverznog srpskog predsjednika Tomislava Nikolića. Informacija da je DS "izletio" iz vlade danas je praktički i službeno potvrđena; Dačić je na sastanku s Nikolićem zatražio mandat za sastavljanje skupštinske većine.

Novu vlast u Srbiji zajedno s Nikolićevom bivšom strankom i Dačićevom koalicijom sastavit će Ujedinjeni regioni Srbije (URS), predvođeni Mlađanom Dinkićem, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s Dačićem. U ovu se koaliciju Dinkić, koji je zbog sklonosti okretanju kako vjetar puše zaradio etiketu "političke prostitutke", sasvim prirodno uklopio.


I pritom si izborio i više nego zavidan "miraz": pod Dinkićevom kontrolom bit će svi ekonomski resori nove srbijanske vlade. Nikolićevi "naprednjaci", odnosno njihov novi šef Aleksandar Vučić, kontrolirat će vanjsku politiku, a špekulira se da će Dačić uz premijersku dužnost obavljati i funkciju ministra unutarnjih poslova, koju je držao i u Tadićevoj (odnosno Cvetkovićevoj) vladi.

Baš kao Milošević i Šešelj

One s malo boljim pamćenjem ovo će podsjetiti na crveno-crnu koaliciju, konstatirao je jučer u razgovoru za Radio slobodna Evropa politički analitičar Vladimir Goati. Za one s nešto lošijim pamćenjem, recimo tek da se radi o vladajućoj koaliciji koju su 1998. godine oformili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj.

Paralelu je doista teško ne povući, sa samo jednom razlikom: na trenutnoj političkoj sceni Srbije glavnu riječ vode (bivši) radikali, a sekundiraju im Miloševićevi socijalisti. U crveno-crnoj koaliciji Miloševića i Šešelja bilo je obratno.

Predsjednik Srbije Nikolić je, kao što je već dobro poznato, SNS osnovao nakon što se zakačio sa Šešeljem i napustio radikale, koje je do tog trenutka vodio. Iako se njegov javni govor u međuvremenu djelomično unormalio, titule četničkog vojvode se nije odrekao. Sa sobom je Nikolić na odlasku iz radikala povukao i Aleksandra Vučića, "mladog i perspektivnog" bivšeg istaknutog člana Zvezdinih Delija, te je tako nastala okosnica trenutno najmoćnije partije u Srbiji.

Budući premijer Srbije Dačić nadimak "mali Sloba" nije zaradio slučajno. U Miloševićevoj stranci Dačić je od samog početka devedesetih. Od 1992. do 2000. godine i pada Miloševića obavljao je funkciju glasnogovornika SPS-a. Važio je za jednog od Miloševićevih najbližih suradnika i kao takav bio na popisu osoba kojima je u vrijeme vladavine srbijanskog diktatora bio zabranjen ulaz u Europsku uniju.

Dačić se danas predstavlja kao novi čovjek, pere ruke od svoje mračne prošlosti, ali neke stare navike i dalje su ostale. Među njima i sklonost imitiranju Miloševićevog političkog stila i retorike. Devedesetih se pričalo da Dačić pušta kosu i namješta frizuru kako bi što više sličio Slobi. A da "skida" njegove geste u javnim nastupima itekako se dobro vidjelo u zadnjoj kampanji. Srbijanski birači mogu se samo nadati da neće "skidati" i njegov način vladanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.