Srbija dogovara željeznički prijevoz kineske robe, naplaćuju 6000 eura po vlaku

Foto: Arhiva

ŽELJEZNICE Srbije uskoro će ugovoriti s grčkim, makedonskim, mađarskim i češkim željeznicama prijevoz velikih količina kineske robe od grčke luke Pirej do Češke, najavio je generalni direktor Željeznice Srbije Dragoljub Simonović.

To će, naglasio je u izjavi za Tanjug, donijeti značajne prihode, s obzirom da će prometovati i do 20 vlakova dnevno.
 
"U prve dvije godine dobili bismo dnevno dva ili tri vlaka, a kasnije i do 20 vlakova, što bi za nas bilo jako isplativo, jer će nam plaćati za oba smjera po 6.000 eura, po vlaku", rekao je Simonović .
 
On se nada, dodao je, da će dokumentacija u vezi s tim poslom biti potpisana već do kraja godine, i da bi onda mogao početi transport. Ta dinamika će ipak najviše ovisiti od predstavnika grčkih željeznica. Simonović je kazao da su od njega tražili da jamči brz prolazak vlakova srpski prugama.
 
Od makedonske do mađarske granice vlakovi s robom mogu proći za 18 sati, ali je potrebno smanjiti zadržavanje na graničnim prijelazima, gdje srpske željeznice sada gube tri sata na ulazu i još toliko na izlazu iz Srbije, objašnjava Tanjugov sugovornik. To zadržavanje bi moglo se svesti na ukupno sat vremena, na oba granična prijelaza.
 
Kineska tvrtka, čija roba će se prevoziti, spremna je čak uložiti i u radionicu u Srbiji kako bi odmah mogli se rade sitnije popravke vlakova na trasi u cilju što bržeg prijevoza, naveo je Simonović.
 
Prema njegovim riječima, prijevoz robe od Grčke od Češke bit će realiziran slično kao što je zamišljen Kargo 10 odnosno zajedničko poduzeće željeznica Srbije, Hrvatske i Slovenije, koje će uskoro biti osnovana u cilju povećanje transporta robe na željezničkom Koridoru 10.
 
"Do kraja kolovoza očekujemo potpisivanje ugovora o osnivanju poduzeća Cargo 10. Dobili smo sve suglasnosti i procedura je završena, a ostalo je još samo da se ugovore tehnički detalji", rekao je čelnik srpske željeznice.
 
Simonović je dodao da će u Kargo 10 moći uključiti i Bosna i Hercegovina, Republika Srpska i Crna Gora.
 
Željeznice su započele novi pristup u prijevozu putnika i robe, naglasio je Simonović navodeći da je dao nalog da se željeznički transport robe ponudi svim velikim poduzećima u Srbiji.
On je rekao da željeznice nude transport robe po vrlo povoljnim uvjetima, kao i da će ti poslovi biti ugovoreni tako da obuhvate oživljavanje gradnje vagona.
 
Direktor Direkcije za prijevoz Željeznica Srbije Negoslav Teofilović izjavio je Tanjugu da su uloženi veliki napori da se poveća prijevoz u putničkom i robnom prometu, kao i da je već obavio razgovore s mnogim poduzećima o transportu robe, kao sa RTB - om Bor, šećeranama, kamenolomima i drugim tvrtkama koje imaju velike količine materijala, sirovina i robe.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.