Srbija: Odlukom Ustavnog suda, četnici više nisu izjednačeni s partizanima

ČETNIČKI pokret u Srbiji više nije izjednačen s partizanskim. Ustavni sud Srbije neustavnom je proglasio Vladinu odredbu iz 2005,. kojom se pripadnici Ravnogorskog pokreta smatraju sudionicima Narodnooslobodilačke borbe.

Kako javljaju srbijanski mediji, to znači da im se uskraćuju materijalna prava od dodatka na mirovinu do prava liječenja u toplicama na račun države.

Međutim, kako piše list Danas, "ravnogorci" i dalje imaju pravo na mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju. Također, nije im uskraćeno ni pravo na dobivanje "Ravnogorske spomenice 1941." i to pod uvjetom da su u "Jugoslavensku vojsku u otadžbini", odnosno u Ravnogorski pokret, stupili u periodu od 17. travnja 1941. do 31. prosinca te godine.

Ustavni sud je nekompetentan i nenadležan

Prema neslužbenim podacima, do 31. srpnja 2007, kada je bio krajnji rok za dobivanje Spomenice, podneseno je oko 3.000 zahtjeva. Veliki problem za njeno dobivanje za mnoge predstavlja nedostatak dokumenata kojima bi dokazali da su zaista bili članovi Ravnogorskog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata.

Aleksandar Čotrić, potpredsjednik Srpskog pokreta obnove, međutim, kaže za Danas da je Ustavni sud za to "nekompetentan i nenadležan", kao i da je "sud povijesti potvrdio da je Ravnogorski pokret bio antifašistički i oslobodilački".

Ravnogorci - bruka srpskog naroda

S druge strane, Miodrag Zečević, predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kaže za isti list da ova odluka Ustavnog suda predstavlja dokaz da je prethodna vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, prvobitnu odluku o izjednačavanju partizana i ravnogoraca donijela kako bi se dodvorila koalicijskim partnerima.

"Ravnogorski pokret nije bio sudionik Narodnooslobodilačkog rata, već samo sudionik rata. Oni su kao vojna formacija bili bruka za srpski narod", ističe Zečević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.