"Srbi su uvijek agresori, od Slovenije, preko Hrvatske do BiH, uvijek dobiju najveće kazne za ratne zločine"

Foto: Ilustracija

"RATNI zločini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj različito se kažnjavaju. A razlike nisu male - od tri godine koliko netko može dobiti u Hrvatskoj do čak 45 godina, koliko može dodijeliti sud u BiH", navode beogradske Večernje novosti u svojoj analizi kažnjavanja ratnih zločina na području bivše Jugoslavije nazvanoj "Srbima uvijek duple kazne".

Kao jedan od primjera navode presude za ratne zločine u logoru Kerestincu gdje je, ističu, Županijski sud u Zagrebu kao olakotnu okolnost uzeo je činjenicu da su optuženi sudjelovali u obrambenom ratu te dosudio kazne od jedne do tri godine zatvora, dok ne nekoliko dana kasnije sud u Srbiji jednom od osuđenih za zlostavljanje civila u logoru Ekonomija, Vukovar povećao kaznu zatvora sa 15 na 20 godina.

"Kad se u Srbiji sudi za ratni zločin gotovo uvijek se dodjeljuje najveća zakonska kazna od 20 godina ili minimalno 15. Mi se uvijek pridržavamo standarda. Međutim, u Hrvatskoj se uvijek polazi od principa da su optuženi branili svoj narod, kao da drugi nisu branili svoj. I zakonska rješenja i kazne koje se izriču su strategija ponižavanja i kažnjavanja protiv Srba, smišljena još kada se osnivao Haaški sud", kazao je za Novosti odvjetnik Branislav Tapušković.

"Srbi su uvijek agresori, od Slovenije, preko Hrvatske do BiH", kaže Tapušković i dodaje: "A za tisuće poklanih Srba nitko ne odgovara".

Pupovac: Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrana i nedovoljno profesionalna


Novosti pišu i kako iskustva pokazuju da u BiH i Hrvatskoj visina kazne ovisi i o nacionalnosti. "U hrvatskom pravnom sustavu, ako se sudi Srbinu za neko djelo i Hrvatu za isto to djelo, kazne će biti različite. Srbin će dobiti veću, a Hrvat manju kaznu", izjavio je Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj.

"Svih ovih godina suđenja u Hrvatskoj su pristrana i nedovoljno profesionalna kad su u pitanju okrivljeni sa srpske i hrvatske strane", izjavio je Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.