Spremnik autoplina skuplji za 18 kn, poskupjeli i Eurosuper 95 te eurodizel

Foto: FAH

SREMNIK od 50 litara autoplina danas je poskupio za čak 18 kuna, donosi portal cijenegoriva.info. Prema informacijama spomenutog porta, litra autoplina porasla je za 36 lipa, što je najviše otkako je tržište liberalizirano u veljači prošle godine. Litra autoplina sada se prodaje za 3,89 kuna, ovisno o kompaniji.

I ostali naftni derivati bilježe poskupljenje. Eurosuper 95 poskupio je za 6 lipa i prodaje se po cijeni od 10,32 lipe, odnosno 10,31 kunu. Plinski centar Zagreb benzin prodaje za 10,21 kunu po litri goriva.

Eurodizel također je poskupio, ali za tek dvije lipe. Neke kompanije nisu mijenjale cijenu jer su prošlog tjedna prodavale nešto skuplji Eurodizel.


"Uzrok porasta cijena motornih benzina je porast tečaja dolara u odnosu na kunu, dok je u slučaju dizelskog goriva porast tečaja kompenziran padom cijena dizelskoga goriva na mediteranskoj burzi", objasnili su u Lukoilu.

Zanimljivo je kako je na svjetskim tržištima barel nafte pao na samo 56 dolara, što je gotovo 10 posto manja cijena nego prošlog tjedna. To je ujedno i najniža cijena sirove nafte o posljednja tri i pol mjececa. Ukoliko se zadrži ova niska razina cijene na svjetskim burzama (što ovisi i o situaciji s Grčkom) i trend se prelije na „Mediteransko tržište“, i ako tečaj dolara i kune ne bude previše rastao, možda se čak i dogodi pad cijena goriva u idućim tjednima. Ukoliko, naravno tog pada bude zbog utjecaja turističke sezone i većeg priljeva automobila u Hrvatsku, zaključuje portal cijenegoriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.