Splitsko-dalmatinska županija ipak osigurala novac za pomoćnike u nastavi za djecu s posebnim potrebama

Ilustracija: Shutterstock

NAKON što se Splitsko-dalmatinska županija odbila javiti na europski natječaj za asistente u nastavi djeci s posebnim potrebama, roditelji su se zabrinuli kako novaca za ovu namjenu neće biti. Dobra je vijest da su sredstva ipak osigurana i to za 47 asistenata, a potvrdio nam je i to županijski pročelnik za školstvo Zdravko Omrčen. "Tako da smo i ove godine osigurali 690 tisuća kuna, uz napomenu da su i gradovi i općine na čijem području se nalaze te osnovne škole osigurale skoro takav iznos. Riječ je o nekih milijun i 200 tisuća kuna."

Rekao je Omrčen i dodao kako će se na današnjoj sjednici povjerenstva u ovaj program uvrstiti još desetak djece. "Nepotrebno traženje krivca, krivac u ovom trenutku nije bitan. Bitno je da djeca imaju svoje asistente. Mi smo kao županija kao i do sada izašli u susret roditeljima, djeci i njihovim potrebama, i osigurali sredstva", kaže Omrčen i dodaje kako će se novac osigurati i za svu onu djecu koja će se u budućnosti, sa cjelokupnom dokumentacijom javiti svojim školama.

Novac za ovu namjenu županija u cijelosti izdvaja iz svoga proračuna, jer kako kaže Omrčen županija nije prošla na natječaju ministarstva za plaćanje asistenata iz nepovratnih sredstava europskih fondova. "Govoriti sada o traljavosti natječaja, nespremnosti Ministarstva da se uhvate u koštac s ovom problematikom, nepripremljeno, jer po njima ne znate što je to dijete s posebnim potrebama, ne znate što bi taj asistent trebao raditi..."

Iako je ministar obećao znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kako će se 36 milijuna kuna ipak rasporediti županijama do kraja rujna, potvrda za to županiji još nije došla. "Toliko delikatna i osjetljiva tema kojoj se prišao na jedan tako nesustavan, nestručan i neprofesionalan način, a mi kao županija se pokušavamo u svemu tome snaći isključivo sa svojim novcem i nastojat ćemo i dalje povećavati ta sredstva jer se nažalost povećava broj djece s takvim potrebama", rekao je na kraju Omrčen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.