Splitski HNK ostao bez intendanta: Kerum uspio u nemogućem, ima kazalište na automatsko upravljanje

SPLITSKI HNK ponovno je ostao bez intendanta. Dušku Mucalu prestao je prije koji dan mandat vršitelja dužnosti, a kandidat Kazališnog vijeća Tonči Bilić nije još dospio gradskim vijećnicima na potvrdu jer se Gradsko vijeće nije sastalo gotovo tri mjeseca.

Mucalo i dalje ostaje u teatru, premda nije potpisao novi ugovor. Banovina drži da to ide automatizmom. Radničko vijeće i predsjednik Vjeko Santrić smatraju, pak, da je Kerum uspio u nemogućem. Napravio je prvo kazalište na automatsko upravljanje!

Sutra kulturnjaci Kerumu stižu pred Banovinu

Neki dan je na Runjićevim večerima Santrić pred teatrom visoke goste upozorio na nevjerojatnu situaciju u kojoj je gradska uprava potpuno dignula ruke od svog kazališta, dok će sutra s kolegama na prosvjedni skup pred Banovinu. Žele upozoriti na neprihvatljivost ovakvog bezvlađa u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući.

Natječaj za intendanta probio sve rokove, morat će se raspisati još jedan

Potrebno je svakako istaknuti i da je zbog neažurnosti gradske vlasti peti natječaj za intendanta splitskog HNK-a probio sve moguće rokove pa i formalno neće udovoljavati predviđenim zakonskim normama. To će, po svemu sudeći, značiti novi, šesti po redu natječaj za intendanta. Djeluje kao da je na HNK palo nekakvo prokletstvo. Znalo se i pretpostavljalo da Kerum neće baš imati smisla za kulturu i teatar, ali da će se u ovolikoj mjeri zapustiti i najosnovnije zakonske obaveze, to vjerojatno nisu pomišljali ni najveći pesimisti. Kerumova vlast u tri godine mandata nije uspjela naći prihvatljivog kandidata kojeg bi amenovao ministar kulture.

"HNK Split još radi, automatskoj upravi unatoč"

Vjeko Santrić i šef sindikata Damir Punda upozorili su da se ovakva situacija događala i prije dvije godine kada je kazalište ostavljeno bez Uprave nakon što je prestao mandat Milanu Štrljiću.

Pozvali su se na mišljenje tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića koji je eksplicitno naveo da se u ovakvim slučajevima mora potpisati ugovor o radu s osobom koja je i dalje ovlaštena zastupati HNK te je upisana u sudski registar kako bi se osiguralo da i dalje obavlja zadaće u cilju nesmetanog rada HNK Split kao kazališta od nacionalnog značaja.

Od gradonačelnika Keruma traže da pokažu rješenje i zakonske odredbe temeljem kojih HNK Split stavljaju po automatsku upravu, a od DORH-a traže da ispita sve nepravilnosti u poslovanju.

"HNK Split još radi, ali ne zahvaljujući vašoj v.d. ili automatskoj upravi, nego jednoj i drugoj unatoč i usprkos", poručuju Santrić i Punda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.