Splitska policija o poljudskoj svastici: Ispitali 100, kriminalistički obradili 14 osoba, sumnjivca još nema

Foto: Arhiva

SPLITSKA policija i dalje radi punom parom na pronalasku odgovornih za poljudsku svastiku, no rezultata i dalje nema. Obavili su obavijesne razgovore sa 100 osoba, 14 su kriminalistički istražili, no svi su pušteni nakon što prošli poligrafsko ispitivanje.

Vrh splitske policije za 10 sati u nedjelju je sinoć sazvao tiskovnu konferenciju, svega par sati nakon što su novinari obaviješteni da će na temu poljudskog kukastog križa konferenciju održati splitski HDZ.

Policija: Ne znamo za tiskovnu konferenciju HDZ-a

Unatoč tome, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević tvrdi da su samoinicijativno i interno sazvali tiskovnu konferenciju bez saznanja o tome da će HDZ ispaliti "otrovne strelice" danas u podne. Srdarević je demantirao da je policijsku pressicu sazvao ministar Ranko Ostojić, njegov zamjenik Evelin Tonković, a ništa s tim, navodno, nema ni ravnateljstvo policije.

Srdarević nam je otkrio da na slučaju rade tri skupine. Jedna se bavi kriminalističkim istraživanjem, druga kamerama i snimkama sa stadiona, a treća sa navijačkim skupinama.

Poljud ima 88 kamera, a počinitelji nisu snimljeni

Policija se požalila kako 84 novih i 4 stare kamere na stadionu nisu bile od prevelike pomoći. Sustavi su namijenjeni nadzoru kretanja i ponašanja na tribinama i prilazima stadionu, a tek manji dio pokriva travnjak. Novi sustav montiran prije godinu dana funkcionira tako da se kamere uključuju nakon što senzori zabilježe kretanje u vidnom polju objektiva, no problem je što najbolje rezultate daju na dnevnom svjetlu ili sa upaljenim reflektorima, dok je svastika, pretpostavlja se, aplicirana u noćnim satima.

Stare kamere nisu dale zadovoljavajuće rezultate zbog vremešnosti i neodržavanja pa je uzorak aktivacije sustava nepravilan.

Srdarević: Svjesni smo važnosti slučaja

"Svjesni smo važnosti ove obrade, vrlo smo ozbiljno pristupili slučaju koji je nanio veliku štetu društvu. Poduzimamo sve što je razumno moguće kako bi došli do počinitelja, ali u ovom trenutku još uvijek nemamo osumnjičenu osobu ili više njih. Nismo, međutim, iscrpili sve mogućnosti, nastavljamo sa intenzivnim kriminalističkim istraživanjem", kazao je Srdarević.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.