Sobotka: Sankcije Rusiji štete njezinom gospodarstvu, ali Putin ide dalje zbog takvog mentaliteta

Screenshot: YouTube

SANKCIJE Europske unije štete ruskome gospodarstvu, ali mali su izgledi da će promijeniti ponašanje predsjednika Vladimira Putina, ocijenio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Europska unija kaznila je nizom sankcija Rusiju zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi, napose zbog pripojenja poluotoka Krima u ožujku i potpore proruskim separatistima koji ratuju protiv ukrajinske vlade.

"Sankcije djeluju na rusko gospodarstvo negativno. No ne vjerujem da mogu promijeniti političko ponašanje ruskoga vodstva", rekao je češki premijer u intervjuu za Reuters.

Izglednijim drži da će sankcije izazvati suprotan učinak.

"Mentalitet ruskog društva je takav (...) da će sankcije više ojačati potporu ruskome vodstvu nego smanjiti podršku Putinu i politici koju provodi", rekao je.

Izbori održani u Ukrajini i sporazum što su ga Kijev i Moskva dogovorili uz pomoć Europske unije o isporuci ruskog plina pozitivni su znaci i utjecat će na slijedeću raspravu Europske unije o sankcijama u proljeće, rekao je nadalje Sobotka.

Mogherini: 17. studenog rasprava o sankcijma

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini najavila je da će ministri vanjskih poslova EU o sankcijama raspravljati 17. studenoga.

Negativni znaci su izbori koje su u nedjelju održali proruski separatisti u odmetnutim pokrajinama na istoku Ukrajine, rekao je Sobotka.


Češki premijer usprotivio se planu izgradnje plinovoda Južni tok kojim bi se plin dopremao iz Rusije tako da zaobilazi Ukrajinu, koja bi u tom slučaju gubila novac od naplate troškova tranzita.

"Ako Europa želi pomoći stabilizirati ukrajinsko gospodarstvo... ne možemo s jedne strane odobravati zajmove Ukrajini, a s druge podržavati projekte koji će dugoročno oslabjeti njezino gospodarstvo", rekao je Sobotka.

EU je zamrznuo Južni tok nakon ruskog pripojenja Krima, no Austrija, Mađarska i neke zemlje jugoistočne Europe zagovaraju taj projekt i žele ubrzati njegovu izgradnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.