Snijeg u Gorskom kotaru opet dio stanovnika ostavio bez struje, HEP-ove ekipe na terenu

Foto: Tea Cimaš/Cropix

NOVI snijeg u Gorskom kotaru opet je dio stanovnika ostavio bez struje. Dalekovodi nisu izdržali pod njegovom težinom, pa su HEP-ove ekipe stigle u pomoć Goranima, po drugi put u mjesec dana.

Unatoč 20-ak centimetara snijega koliko je palo u Mrkoplju, ceste su prohodne i promet teče normalno. Stanovnike snijeg nije iznenadio, no jesu problemi sa strujom koje dio goranskih mjesta nema već drugi dan.

"Mobiteli ne rade, a telefoni u svakoj drugog kući. Zbilja su kvarovi veliki. Stupovi od struje su polomljeni, grane su po žicama, živi kaos", prepričavaju stanovnici Mrkoplja.



HEP se nada da će problemi biti riješeni do večeri


Zbog polomljenih vodova bez struje je i dio Ravne Gore, Čabra i neka sela kraj Skrada. Tamošnjoj ekipi HEP-a u pomoć su stigle kolege iz Rijeke, Crikvenice i Krka. Popravak ide sporo, pa mole za još malo strpljenja.

"Još uvijek najviše problema imamo s opskrbom električnom energijom na području Mrkoplja. Nadamo se da će to biti riješeno do večernjih sati. Želja je da to bude i prije. Vjerujem da će to biti prije, ali nikada se ne zna jer je na području Mrkoplja palo najviše tog `teškog` snijega", rekao je voditelj ispostave HEP-a Skrad Vlatko Horaček.

A dok struja ne dođe, stanovnike novi snijeg ne bi iznenadio: "Mi Gorani smo na to uvijek pripravni".

"Zašto prvi snijeg uvijek iznenadi HEP!?"

Zanimljivo je da je HEP u Gorskom kotaru pune ruke posla imao i prije mjesec dana, početkom studenog, kad su pojedina naselja bez električne energije bila tri dana! Tad nam je jedna ogorčena stanovnica Gorskog kotara poslala sljedeće pismo:

"Stanovnici Gorskog kotara svjedočili su protekli vikend prvom ovojesenskom snijegu. Iako je bio najavljivan gotovo tjedan dana unaprijed, ponovo je iznenadio mnoge nespremne vozače, ali ti nespremni većinom ionako nisu Gorani nego putnici-prolaznici koji misle da su njihove ljetne gume sasvim solidne za to "malo snijega". Zimska služba reagirala je poprilično solidno i koliko znam, zastoja nije bilo (osim zbog onih sa ljetnim gumama) i ceste su cijelo vrijeme bile prohodne.

Veći je problem zapravo bio nestanak električne energije u većem dijelu Gorskog kotara i to na čitava tri dana! Razlozi nestanka su standardni - težak južni snijeg polomio je grane i stabla koja su potom pala na strujne vodove i uzrokovale nestanak struje.

Osim strašne činjenice da su ljudi bili bez struje i do tri dana, da su bili bez grijanja (jer nemaju svi Gorani sobne peći na drva; centralna grijanja također trebaju struju), da su bili bez signala i da većinu stvari iz škrinja mogu slobodno baciti, meni osobno još je strašnije da je samo Novi List objavio članak o tome, i taj je članak bio informativno korektan, ali nedovoljno kritički.

Jer, postavlja se nekoliko pitanja. Kao prvo, zašto HEP svake godine iznenadi prvi južni snijeg? Zašto jednom ne planiraju unaprijed, odrede kritične točke i odsjeku granje koje prijeti? Nadalje, je li se HEP ispričao Goranima zbog kvara, hoće li im nekako nadoknaditi nastalu štetu (pa makar u vidu simboličnog popusta)?

I, konačno, zar smo mi, Gorani, nas bijednih 20-ak tisuća, zaista građani drugog reda? Ironično, jučer čitam na nekoliko portala "bombastičnu" vijest o tome kako je dio Zagreba VEĆ tri sata bez struje. Jasno je meni da je taj dio Zagreba vjerojatno triput napučeniji od Gorskog kotara, ali zar su stvarno samo broj i lokacija ono što je u ovoj državi bitno? Svi se sjećamo lanjske snježne epizode u Splitu - novine i tv nisu prestajali o tome. Shvaća li itko da je Goranima tako svaku, i cijelu zimu? Shvaća li itko da ovakva nebriga samo pridonosi daljnjoj depopulaciji, koja je ionako već odavno alarmantna?

Život u Gorskom kotaru nije lak. Ima svojih prednosti, ali je isto tako iznimno težak. Voljela bih da nas posjeti Ministarstvo regionalnog razvoja. Onako, usred zime (po mogućnosti u siječnju, kad su najviše dnevne temperature rijetko iznad -10), a onda i u proljeće kad snijeg okopni i kad se vide i osjete sve novonastale rupe na cesti (ne moram ni reći da se stare nikad ne popravljaju jer nema novaca). Za popravke koje ja moram raditi na svom autu većina Zagrepčana nikada nije ni čula.

Konačno, da ne bih bila krivo shvaćena - ovo nije kritika Zagrepčanima, ni Riječanima, ni Splićanima, nego je kritika odgovornima i vladajućima koji se Gorskog kotara sjete samo prije izbora. A kritika je i HEP-u jer je doista rupa bez dna, koja o svojim korisnicima uopće ne brine".

Jedna Goranka

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.