"Smanjenje plaća ne može mnogo pomoći proračunu, dovodi do pada prihoda i potrošnje"

Ilustracija: HTV

PROFESOR Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci komentirao je veliku rupu u Hrvatskom proračunu te rekao između kojih opcija ministar financija Boris Lalovac i Vlada mogu birati kako bi ga popunili.


Na pitanje voditeljice Dnevnika 3 HTV-a o tome gdje bi Vlada, u kratkoročnom smislu, trebala pronaći novac za krpanje proračunskog manjka Drezgić je rekao da je moguće rezati s rashodne strane te povećati prihode. "Prvo što se u takvim slučajevima reže su investicije, gdje je Vlada već rezala. Nakon investicija slijede plaće", rekao je. O rezanju plaća već su ovih dana govorili ministri Milanovićeve Vlade. "U okviru povećanja prihoda, tu se mogu mijenjati porezni oblici u smislu povećanja njihovih stopa", dodao je.

Na pitanje koliko smanjenje plaća može pomoći smanjenju deficita Drezgić je jednostavno odgovorio: "Ne mnogo." "Ne može puno jer to ima karakterističan učinak smanjenja proračunskih prihoda i smanjenje potrošnje. Stručnjaci iz MMF-a su decidirano negativno ocijenili ovakve politike štednje. Događa se taj negativni multiplikator i izlazak iz krize postaje još teži".

Govoreći o tome gdje se Hrvatska još može zadužiti, Drezgić je rekao da imamo mnogo opcija jer je "situacija likvidnosti pozitivna i tu Hrvatska relativno dobro stoji". "Imamo negativan trend, ali što se tiče duga, još ima prostora, ali to, naravno, nije razlog za opuštanje" završio je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.