Slovenskoj ministrici unutarnjih poslova prijeti ostavka zbog izbjegličke krize?

Foto: FAH

SLOVENSKI parlament raspravlja na svojoj izvanrednoj sjednici u četvrtak o zahtjevu slovenske oporbe za smjenom ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar, postavljenom zbog slučaja uhićenja bivšeg kosovskog čelnika Ramusha Haradinaja u lipnju u Ljubljani, no rasprava se vodi i o postupanju slovenske policije u izbjegličkoj krizi tijekom vikenda na graničnom prijelazu s Hrvatskom i ministričinoj odgovornosti.

Odgovornost ministrice unutarnjih poslova zbog slučaja Haradinaj pokrenula je Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a oporbene stranke tvrde da se slovenska policija osramotila postupkom prema bivšem kosovskom čelniku Ramushu Haradinaju, kojega je prije tri mjeseca na proputovanju kroz Sloveniju uhitila na aerodromu Brnik, temeljem međunarodne tjeralice koju je bila raspisala Srbije, da bi ga potom nakon nekoliko dana pustila. Zbog njegova uhićenja došlo je do napetosti između Prištine i Ljubljane, a oporba u interpelaciji tvrdi da je Sloveniji, uhićenjem koje nije imalo osnove, nanesena politička, ali i gospodarska šteta u odnosima s Kosovom.

U parlamentu se, međutim, čulo i dosta primjedaba na postupanje slovenske policije u izbjegličkoj krizi. Dok oporbene stranke desnice u vezi s izbjegličkom krizom ističu u prvom redu navodno nesnalaženje ministrice Gjerkeš Žnidar te, među ostalim, tvrde da nije bila osigurana potrebna logistika za specijalnu policiju koja je čuvala granicu, oporbeni ljevičari tvrde da ministrica prečesto govori o potrebi obrane Slovenije od izbjeglica i da je u nedjelju granicu sa Hrvatskom potpuno blokirala i nije dopuštala prolaz migranata kroz slovenski teritorij.

Gorenak: Stvari joj izmiču iz ruku


Bivši ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak, zastupnik Janšine stranke, ministricu je optužio da joj stvari u ministarstvu izmiču iz ruku i da u svom poslu nije samostalna, nego da ministarstvo, po njegovim riječima, zapravo vodi Boštjan Šefic, nekadašnji službenik obavještajne agencije SOVA.

Udružena ljevica (ZL), jedina slovenska stranka koja se nedavno zauzela za otvaranje koridora izbjeglicama preko Slovenije, navela je u svojim izjavama u parlamentu da je djelovanje slovenske policije, koja je u nedjelju potpuno zatvorila granicu, bilo nehumano i sramotno te da se ministrica nije proslavila stalnim ponavljanjem tvrdnji kako Slovenija zastupa europske vrijednosti i čuva svoju "schengensku" granicu".

Ministrica Gjerkeš Žnidar odbila je u parlamentu tvrdnje da je djelovala nespretno u aferi Haradinaj, a očekuje se da će u završnoj riječi prije glasovanja o povjerenju odgovoriti i na primjedbe vezano uz izbjeglice.

Cerar podržao ministricu

Premijer Miro Cerar u svom je obraćanju dao potporu ministrici unutarnjih poslova ustvrdivši da su primjedbe na njen račun neutemeljene te da interpelacija i rasprava o njenom radu dolaze u krivo vrijeme, jer je Slovenija okupirana izbjegličkom krizom u kojoj se, po njegovim riječima, policija iskazala i dobila pohvale iz Europe, zbog čega je vjerovao da oporba neće opterećivati vladu minornim pitanjem o slučaju Haradinaj, nego interpelaciju povući. Prema Cerarovim riječima, Haradinajevo uhićenje u Sloveniji bilo je izvedeno na osnovi važeće međunarodne potjernice i policija je u tom slučaju postupila korektno, a Haradinaj se u trenutku uhićenja nije pozvao na diplomatski imunitet.

Rasprava o odgovornosti ministrice unutarnjih poslova popodne se u slovenskom parlamentu nastavlja, a glasovanje o povjerenju će biti večeras. Očekuje se ga će ministrica dobiti povjerenje i da će za nju glasovati zastupnici vladajuće većine ali i neki oporbeni zastupnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.