Slovenski proračun izgubio 10 posto prihoda od trošarina zbog kupnje benzina u susjednim zemljama

Foto: FAH

SLOVENIJA razmišlja o deregulaciji tržišta naftnim derivatima kako bi postala cjenovno konkurentnija susjednim državama na čijim pumpama sve više toče benzin ne samo strani vozači nego i Slovenci koji žive u graničnom području.

Kako u ponedjeljak navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik" o načinima deregulacije kojom bi se ukinulo dosadašnje administrativno određivanje cijena svaka dva tjedna radi se studija na čemu rade dva profesora na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a najprije će je na uvid dati gospodarskoj komori, a onda i vladi.

Slovenski državni proračun zadnjih je godina izgubio deset posto prihoda od trošarina na naftne derivate jer mnogi strani vozači zbog uštede ne toče gorivo na slovenskim crpkama kao prije kad su one bile konkurentne.

U planu smanjenje trošarina na naftne derivate?

Razmišlja se i o većem smanjenju trošarina na naftne derivate, što stalno vladi predlaže opozicija, ali i o modelu po kojemu bi formiranje cijena bilo slobodno, a ne vezano na vladine uredbe koje se donose svaka dva tjedna, kad se maloprodajna cijena naftnih derivata usklađuje s cijenom nafte na tržištu i omjerom tečaja eura i američkog dolara.


Studija o mogućim učincima deregulacije cijena naftnih derivata u Sloveniji neće biti završena prije jeseni, potvrdio je za "Dnevnik" Igor Masten s Ekonomskog fakulteta koji je jedan od dvojice autora koji rade na studiji, iako bi smanjivanje cijena benzina najveće učinke imalo u predstojećoj ljetnoj turističkoj sezoni kada je tranzit vozila kroz Sloveniju najveći.

Gorivo jeftinije u Austriji i Mađarskoj

Studija je pokazala da vozači osobnih vozila koji umjesto u Sloveniji gorivo toče u susjednim državama mogu po punjenju uštedjeti i do desetak eura, a vozači teretnih vozila i znatno više.

Gorivo je u Austriji jeftinije u prosjeku za 6,5 posto prema Sloveniji, a u Mađarskoj i 9 posto. Gorivo u Italiji je skuplje nego na slovenskim crpkama, dok u studiju još nisu uključeni rezultati komparativne analize cijena s onima u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.