Slovenski Dnevnik na meti tužiteljstva: "Nismo kršili zakon, objava razgovora između Todorića i Lovšea bila je u javnom interesu!"

Foto: Dnevnik.si

SLOVENSKI Dnevnik posljednjih je dana objavljivao dijelove tajnih razgovora, snimljenih za vrijeme istrage poduzetnika Tomaža Lovšea i Diners Slovenije. Između ostalih, bili su objavljeni i razgovori između Lovšea i odvjetnika Mire Senice, ali i Lovšea i prvog čovjeka Agrokora, Ivice Todorića, a glavna tema razgovora bila je prodaja Mercatora.

Ubrzo nakon toga iz Specijalnog državnog tužiteljstva stiglo je upozorenje da zakon korištenje takvih materijala dopušta samo u svrhu dokazivanja u kaznenom postupku. Iz Tužiteljstva su pritom istaknuli da u okviru svojih mogućnosti prate i medijske objave: "Ako se pokaže da ovdje postoje elementi kaznenog djela, koje se može progoniti po službenoj dužnosti, Tužiteljstvo će djelovati u skladu sa zakonom".

Odgovorna urednica Dnevnika Suzana Rankov reagirala je na stajalište Tužiteljstva, kazavši kako je Dnevnik prilikom odlučivanja o objavi povjerljivih razgovora Tomaža Lovšea, bio u dilemi što učiniti, ali su prednost dali javnom interesu. Ocijenili su da se u materijalima nalaze informacije koje razotkrivaju nove dimenzije pozadine najvećeg preuzimanja u Sloveniji, kao i način na koji djeluju domaće elite, koje utječu na život svih građana. I to u trenutku kada se od njih traže brojna odricanja.

"Kao što smo već nakon objave prvog članka objasnili, uredništvo Dnevnika smatralo je da je objava dijelova sadržaja razgovora gospodina Lovšea, koji se odnose na prodaju Mercatora, u javnom interesu, jer se radi o prodaji najvećeg slovenskog poduzeća po broju zaposlenih i drugog najvećeg poduzeća po primanjima, a na njega je ujedno vezana i cijela agro-prerađivačka industrija. Njegov najveći vlasnik i voditelj prodaje je NLB, koji je u većinskom vlasništvu Slovenije. Također je poznato da je predsjednik Uprave NLB zbog sumnje na zlouporabu povlaštenih informacija pri trgovanju s dionicama Mercatora u predistražnom postupku. Tomaž Lovše je, pak, osoba s velikim utjecajem na događaje u Sloveniji. Na primjer, još prošle godine bio je član Strateškog vijeća za bankarske poslove pri nekadašnjem ministru financija Janezu Šušteršiču.

Prilikom objave dijelova telefonskih razgovora posebno smo pazili da ne objavimo ništa što bi pripadalo sferi privatnog života uključenih, a posebno smo pazili da ne objavimo podatke koji bi se ticali drugih poslova uključenih, za koje smo ocijenili da nisu u interesu javnosti. Na kraju smo objavili samo mali, velikim dijelom pročišćeni dio sadržaja razgovora", objasnila je Rankov.

Dnevnik: Nismo prekršili niti jedan zakon

U vezi cijelog slučaja oglasilo se i Ravnateljstvo policije, iz kojeg su naglasili da je zaštita sadržaja prikupljenih tajnim istražnim radnjama uvjet za uspješan završetak cijelog procesa.

"Svaka objava može škoditi kriminalističkim istragama koje su u tijeku, stoga policija ove objave osuđuje i napominje da je glavni cilj što skorije zatvaranje trenutnog postupka", kazali su iz Ravnateljstva policije.

"Uvjereni smo da nismo prekršili niti jedan zakon, a s tim stajalištem se slažu i brojni stručnjaci koje smo tražili za mišljenje. Svakako smo bili iznenađeni stajalištem Specijalnog državnog tužiteljstva, u kojem se spominju nekakva hipotetska kaznena djela. Policija je, s druge strane, svojom izjavom potvrdila da bi se na temelju novih dokaza mogli odlučiti za pokretanje novih istraga, čime se dodatno potvrđuje javni interes da se istraži sporna pozadina prodaje Mercatora Agrokoru", zaključuje urednica Dnevnika.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.