Slovenska oporba zbog likvidacija hrvatskih političkih emigranata predlaže nezastarijevanje kaznenog djela ubojstva

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

VODEĆA slovenska oporbena stranka predložila je u srijedu izmjene kaznenog zakona, prema kojima kazneno djelo ubojstva ne bi podlijegalo zastari.

Slovenska demokratska stranka (SDS) time je reagirala na aktualne polemike oko otkrića da je u nekim ubojstvima hrvatskih političkih emigranata u Austriji 70-ih godina prošlog stoljeća sudjelovala tadašnja slovenska služba državne sigurnosti (Udba), te da se još uvijek živi akteri tadašnjih događaja ne mogu procesuirati jer su djela u međuvremenu, nakon 25 godina, pala u zastaru.

Prijedlog o nezastarijevanju kaznenog djela ubojstva po njima se temelji na ustavnom načelu nedodirljivosti ljudskog života i čovjekova dostojanstva, te načelu zaštite ljudske osobe i njena dostojanstva, navela je stranka u obrazloženju prijedloga.

Istraživači arhiva i publicisti Igor Omerza i Roman Leljak objavili su nedavno da raspolažu dokumentima iz arhiva da su pripadnici slovenskih službi na tada vrlo odgovornim dužnostima u Ljubljani i Beogradu odobrili akcije u kojima je 1972. godine u Salzburgu otet, a onda u Ljubljani ispitivan i kasnije vjerojatno likvidiran bez suđenja hrvatski student Stjepan Crnogorac povezivan s tzv. bugojanskom skupinom, te da je 1975. godine tadašnji načelnik slovenske Udbe Janez Zemljarič odobrio akciju u kojoj je u Klagenfurtu ubijen emigrant Nikica Martinović.

Leljak i Omerza o slučajevima, kako sami tvrde, pišu i knjigu, a istragom o spomenutim slučajevima bave se i austrijske vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.