Slobodno tržište: Njemačke pivovare optužene da su dvadeset godina namještale cijene

Foto: Arhiva

NJEMAČKE pivovare suočene su s optužbama da su stvorile kartel i posljednjih 20 godina dogovarale cijenu piva, piše njemački list "Fokus".

U izvještaju Saveznog ured za zaštitu tržišta, u koji je "Fokus" imao uvid, njemačke pivovare su namještali cijenu omiljenog pića Nijemaca i sada im prijeti kazna od nekoliko stotina milijuna eura.
 
Kako list navodi, u siječnju ove godine Volker Kuhl, direktor pivovare "Veltins", rekao je da su se prvo najveći proizvođači dogovorili da podignu cijene piva i da su zatim u taj dogovor uključivali i manje proizvođače.
 
Sumnje o postojanju pivskog kartela u Njemačkoj prisutne su već neko vrijeme, ali najnovije informacije otkrivaju koliko bi ova afera mogla biti velika. Sumnja se da se njemački pivarski konglomerati o cijenama dogovaraju već gotovo dva desetljeća.
 
"Fokus" navodi da se do sada sumnjalo da je nedozvoljeni kartel njemačkih pivara postojao u razdoblju od 2006. od 2008. godine, ali da izvješće Saveznog ured za zaštitu tržišta ima više od 100 stranica dokumentacije o istrazi i da bi sve ovo moglo biti samo vrh ledenog brijega.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.