Sljedećeg tjedna javna rasprava o novom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama

Foto: Arhiva

MINISTAR pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je za sljedeći tjedan početak javne rasprave o novom zakonu o pomorskom dobru i pomorskim lukama.

"Sljedeći tjedan, u ponedjeljak ili utorak, u javnu raspravu kreće novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama na kojem se tijekom ove godine intenzivno radilo i koji će uvažiti najbolja iskustva postojećeg zakona, ali s bitnim promjenama koje će donijeti konkurentnost i zaštitu vozača, posebno u priobalju, a uz punu zaštitu pomorskog dobra", rekao je ministar Hajdaš Dončić na središnjoj proslavi Sv. Nikole, Dana pomoraca i brodaraca, održane na trajektu "Zadar" u splitskog gradskoj luci.

Po ministrovim riječima, sigurnost na moru ja najvažnija stvar kojom se bavi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. "Zahvaljujući ulaganjima i edukaciji, ove godine je za 40 posto smanjen broj nesreća na moru u odnosu prema lani, a ove su godine u gotovo 300 intervencija spašene 622 osobe", istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Ove je godine detaljno uređeno pitanje uklanjanja otpada iz mora koji ispuštaju brodovi, rekao je.

Istaknuo je kako su nakon izmjena zakona o pomorskom dobru dodijeljene koncesije za 50 linija.

"Na taj način smo prije liberalizacije tržišta, koja će stupiti na snagu 2017. godine, omogućili da hrvatski brodari koncesioniraju te linije", dodao je. Istaknuo je kako je ministarstvo uspjelo postići da "brodari budu oslobođeni od plaćanja trošarine na energente" te je tako nacionalna plovidba sačuvala oko 60 milijuna kuna koji će poslužiti za unapređenje brodarstva.

Izvijestio je kako 353 učenika i studenta pomorskih škola i fakulteta trenutačno prima stipendije, a za sljedeću godinu najavio je i sufinanciranje troškova ukrcaja vježbenika palube i stroja kako bi se pridonijelo lakšem zapošljavanju mladih pomoraca.

Ministar Hajdaš Dončić na svečanosti je dodijelio zahvalnice i prigodne darove 17 kapetana i zaposlenika lučkih kapetanija koji ove godine odlaze u mirovinu. Uručio je i priznanja zaslužnim pojedincima i pomorskim i brodarskim tvrtkama za hrabri podvig i spašavanje na moru, za doprinos u pomorskome i riječnom gospodarstvu te za promicanje pomorske znanosti i kulture 2013. godine. Ove je godine devet dobitnika tih nagrada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.