Skidanje EU zastave s Banovine ipak prekršaj: Kristina Ćurković mora platiti 102 eura

KRISTINA ĆURKOVIĆ osuđena je na splitskom Prekršajnom sudu na maksimalnu kaznu od 102 eura, zbog skidanja zastave Europske unije sa zgrade splitske gradske uprave u travnju prošle godine. Kristina je zastavu skinula zbog zaštite ustavnog poretka Republike Hrvatske te je na njeno mjesto zakačila hrvatski barjak. Nije naišla na razumijevanje Kerumove administracije, zaštitarske službe i redarstvenih snaga.

Policija je, naime, protiv Kristine podnijela optužni prijedlog zbog prekršaja članka 18. Zakona o javnom redu i miru. Sutkinja Marina Ivančević nije ulazila u političke motive Kristine Ćurković, već joj je za obilježje djela bilo jedino od značaja ustanoviti radi li se o zastavi koja je vlasništvo Grada. Kako je to potvrdila Vesna Alač, pročelnica Zajedničkih službi u Gradu Splitu, za sutkinju spora nije bilo. Osudila je Kristinu na maksimalnu kaznu, i to zbog uklanjanja javno istaknutog predmeta državnog organa. 

Čuvala snove svog naroda

Kristina se branila kako nije kriva. Na skidanje EU zastave potaknulo ju je herojstvo hrvatskih boraca u Domovinskom ratu, otkrila je sutkinji. "Imam pravo biti čuvar snova mog naroda. Naš san za slobodom nitko neće ugušiti. Sloboda se ne prodaje ni za svo zlato svijeta, bio nam Bog u pomoći", kazala je na suđenju.

Presudu još nije primila pa nije htjela komentirati ni kaznu, ni osuđujuću presudu. Kristinu su, inače, nakon sudskog ročišta na kojem je iznijela obranu opet prijavili za remećenje reda i mira. Poslije suda spustila se na Pjacu te tamo prigodno raskidala još jednu zastavu EU, što je policija kvalificirala prekršajem članka 13. Zakona o javnom redu i miru. Sude joj i zbog gađanja jajima dužnosnika HDZ-a u Omišu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.