Skandalu na splitskom sudu ne nazire se kraj: Sudac Popadić suspendiran, odgođena odluka o razrješenju

Foto: mreza.tv

PREMDA je uvrštena na 100. sjednicu Državnog sudbenog vijeća, točka o prijedlogu za razrješenje šefa solinske ispostave Općinskog suda u Splitu Josipa Popadića nije razmatrana, već je odluka prolongirana za 14 dana. To je već druga odgoda. Prva je dana kako bi obrana suca Popadića priložila nove dokaze o zastari za pokretanje postupka, a ova današnja kako bi sudac Popadić dopunio svoju obranu.

Što bi bilo da ministar nije pitao?

Razrješenje je zatražio novi predsjednik Općinskog suda Goran Čolak u rujnu prošle godine nakon intervencije ministra Orsata Miljenića koji se raspitivao što je s kaznenim postupkom protiv Popadića. Otkrilo se da je sudac već osuđen pravomoćno za davanje lažnog iskaza, ali i da Čolakov prethodnik Ivica Botica nije pokrenuo ni stegovni postupak unatoč tome što je imao saznanja da je Popadić osuđen. Botica se pravdao da nije imao ništa službeno, no Popadić nam je kazao kako je predsjednika obavijestio i o postupku i o presudi. Tko zna što bi bilo da ministar nije pitao?

Čolak tražio razrješenje Popadića pa ga ostavio na čelu solinske ispostave

Premda je Čolak zatražio razrješenje, Popadić je i dalje ostavljen na svom radnom mjestu šefa solinske ispostave. Početkom godine u raspodjeli poslova, predsjednik Čolak ostavio je Popadića na istoj funkciji, o čemu je Index već pisao. Popadića je suspendirao tek nedavno, a funkciju je, kako čujemo, preuzela sutkinja Sanja Čule.

Uz pravomoćnu presudu za davanje lažnog iskaza sudac se natjecao za bolje radno mjesto

Veliki skandal splitskog Općinskog suda otkriven je tek kada je predsjednik Čolak zatražio razrješenje. Koji mjesec ranije Popadić se kao pravomoćno osuđeni za davanje lažnog iskaza bez kompleksa natjecao za radno mjesto na Županijskom sudu u Splitu. Sudsko vijeće upozorilo je DSV na kazneni postupak pa vjerojatno i zbog toga Popadić nije došao na razgovor za novo radno mjesto. Po bodovima i nije bio dovoljno visoko plasiran kako bi došao u obzir za prelazak na viši sud.

Obnovljena suspenzija i za Roberta Pešutića

Na današnjoj sjednici na Državnom sudbenom vijeću donijeta je i odluka o daljnjem udaljenju suca Roberta Pešutića od obnašanja sudačke dužnosti. Protiv njega i kolege Ante Unkovića vodi se, naime, kazneni postupak za zloporabe položaja i primanje mita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.