Skandalozan doček osuđenog ratnog zločinca na Palama: "Momčilo je u Haagu ležao nevin, svi ćemo biti na dočeku"

Foto: icty.org

NA PALAMA je sve spremno za sutrašnji svečani doček bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske (RS) Momčila Krajišnika, koji bi u petak trebao biti pušten na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne.

Krajišnik bi sutra trebao biti pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji gdje je bio na izdržavanju kazne na koju ga je osudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Pravomoćnom presudom iz 2009. godine ICTY je Krajišnika proglasio krivim za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u BiH. Redovnim letom, kako se očekuje, trebao bi stići do Beograda, a potom će helikopterom Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika biti prebačen na Pale.

Stanovnici Pala i bh. entiteta RS pozvani su na svečani doček Krajišnika u centru Pala televizijskim porukama i plakatima postavljenim po gradu koji je tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu i bio sjedište vodstva bosanskih Srba na čelu s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, kojima se sudi za genocid.

"Bespotrebno i bio Haagu"

U razgovoru s građanima, ekipa agencije Anadolija saznala je da će većina njih biti prisutna na sutrašnjem dočeku te kako podržavaju prijevremeno puštanje na slobodu Momčila Krajišnika, koga je Žalbeno vijeće Haškog tribunala u ožujku 2009. godine osudilo na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u BiH u periodu od srpnja 1991. do listopada 1992. godine.


I dok je prijevremeno puštanje na slobodu Momčila Krajišnika od strane obitelji žrtava dočekano uz osude i zgražanja, Paljani smatraju kako je on "bespotrebno i bio u Haagu".

Sin Momčila Krajišnika Miloš Krajišnik rekao je kako ne očekuje ništa nakon povratka svog oca, samo je zahvalan što se on vraća kući.

"Ljudi me pitaju je on spreman politički se angažirati. Ja ne znam ništa o tome. Meni je bitno da mi se otac vrati kući. Ne znam što bih očekivao, moj jedini cilj je bio da se on vrati kući", rekao je Miloš Krajišnik za AA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.