Skandal u Splitu: Ravnateljica GKM-a odradila mandat bez ugovora, a apartman punila na račun kazališta

Foto: Facebook

DOK SPLIT još bruji o kvalitetnom, menadžerskom ugovoru intendanta splitskog HNK-a Tonča Bilića, Index otkriva novi skandal, također s ugovorom.

Novi pročelnik za kulturu Grada Splita Siniša Kuko tek je, naime, prije dva dana obaviješten da ravnateljica Gradskog kazališta mladih Ljubica Srhoj nema ugovor!

Nevjerojatno je ovo otkriće jer je Srhoj odradila gotovo cijeli peti mandat od četiri godine! Kako je bilo moguće u Gradu Splitu ne znaju da ravnateljica nema ugovor?

U Službi za kulturu pozaspali pa nitko nije vidio da ravnateljica GKM-a nema ugovor

Valjda će ispitati i povući odgovarajuće pravne poteze protiv odgovornih. A možda i neće. Nisu se zamarali s 300 tisuća kuna nezakonito isplaćenih Kerumovom zamjeniku Juri Šundovu, zar bi sada trebali oko ugovora ravnateljice koja je odradila gotovo cijeli mandat, ne zna se temeljem čega.

Ugovor je, inače, trebalo sastaviti temeljem odluke Gradskog vijeća Splita kada su prije četiri godine dali Srhoj peti mandat. Zašto to nije napravljeno, nije najjasnije. Netko je u Banovini uspio prespavati zimski san od četiri godine. 

Bivša šefica za kulturu u Banovinu: A eto, dogodilo se. Nije strašno

Da nešto nije u redu s ugovorom Ljubice Srhoj otkrilo se tek nedavno kada je u Gradsko kazalište mladih stigao paničan poziv. Ugovor, ugovor, gdje je ugovor, tražili su iz Banovine. Oni sami nisu valjda uspjeli ništa naći pa su pomislili možda da su i svoj primjerak poslali u GKM. Nažalost, ispostavilo se da ni kazalište nema ugovor ravnateljice. 

Nezgodno je ovo otkriće pogotovo što se očekuje raspisivanje natječaja za ravnatelja, a Srhoj sasvim ozbiljno računa na još jedan, šesti mandat. Kakve će posljedice imati rad bez ugovora, ostaje vidjeti. Maja Munivrana, bivša (Kerumova) šefica Odjela za kulturu u Banovini, kaže da nitko nije imao ugovor kada je ona došla pa da su se te stvari počele rješavati, a Srhoj su, eto, propustili riješiti. Smatra inače da to nije ništa strašno. To da se radi bez ugovora.

Koalicijski partner izdao Baldasara

Srhoj se novom mandatu nadala inače još prošlo ljeto. Natječaj je, međutim, poništen posljednji dan. Gradonačelnik Ivo Baldasar želi kompletnu kontrolu pa je htio da novog ravnatelja bira novo, njegove Kazališno vijeće, a ne Kerumovo. Sa postavljanjem tog novog Vijeća malo je zapelo, jer je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Baldasara demontirao upravo koalicijski saveznik zadužen za teatar, HNS. Srđan Gjurković izgubio se u hodnicima Banovine. Dok se našao, već je bilo kasno. Baldasar nije imao dovoljno ruku da progura svoja kazališna vijeća. Kada će se to riješiti, ne zna se, a vremena nije preostalo previše. Novi ravnatelj bi se trebao odabrati do lipnja kada Srhoj istječe mandat.

Glavina, Stanić...

U središtu pažnje medija i javnosti proteklih je dana bio intendant HNK Bilić i njegov ugovor, malo se ili ništa govorilo o GKM-u i natječaju za novog ravnatelja. Na poništenom natječaju uz Srhoj, konkurirali su i Filip Glavina, direktor Kazališta Licem u lice, puno poznatijeg po njegovom ocu Ratku Glavini koji je osuđen za izvlačenje novca za vrijeme dok je na čelu GKL-a. Zanimljivo je možda da je u kaznenom postupku Glavinu starijeg branio Evelin Tonković, danas zamjenik ministra unutarnjih poslova, jer se na čelu Gradskog kazališta mladih vidi i glumica Silvana Stanić, supruga odvjetnika Darka Stanića, partnera iz odvjetničkih dana Evelina Tonkovića. 

Zvijezda Životinjske farme također zainteresirana?

Ambiciju da preuzme kazalište ima navodno i mladi glumac Ivo Perkušić, zvijezda Životinjske farme, koja je poprilično uzburkala duhove u Splitu, pogotovo, među SDP-ovcima. Srhoj im se našla na meti jer joj ne mogu oprostiti kako je mogla blatiti uspomenu na maršala Tita. U predstavi se životinje kunu na vjernost drugu svinji kao što su komunisti Jugoslavije svoju prisegu davali Josipu Brozu. Šteta ako to presudi, jer Orwellov rado gledani komad savršeno se uklopio u aktualni politički trenutak i goleme slike saborskih zastupnika Željka i Nevenka na svim stranama hotela Marjan osim ne koja gleda prema brdu.

Katunarić i Strujić

Na GKM je oko bacila i Selma Katunarić, službenica Banovine, a navodno bi se s njom na Prokurative uselio i Boris Strujić. Veže ih politički rad, bili su u Laburistima, pa onda u HDSSD-u. Katunarić još nije sigurna hoće li se odvažiti na kandidaturu, ako da, onda ide u paketu sa Strujićem.

Srhoj i dalje misli da je od svih najbolja i da bi joj Grad trebao dati još jedan, šesti po redu mandat. S punih 20 godina na čelu Kazališta mladih, Ljubica Srhoj spada u red najdugovječnijih hrvatskih funkcionera. Čak ni ambiciozni Bajić nije joj se uspio približiti. Srhoj je među veteranima poput Antona Kovačeva, šefa HBOR-a ili Jadranke Radovanić, šefice Županijske Gospodarske komore. Otkako znamo za njih, rade to što rade.

Dualitet na čelu GKM-a: Ravnateljica Srhoj plaća poduzetnici Srhoj

Index je inače došao do saznanja da je Srhoj u situaciji da kao ravnateljica ravna kazalištem, dok kao privatna poduzetnica i vlasnica apartmana Viola posluje sa istim tim kazalištem i sama sa sobom kao ravnateljicom. Naime, već niz godina, gostujući glumci odsjedaju u njezinom apartmanu, za što poduzetnica Srhoj ispostavlja ravnateljici Srhoj račun. Ravnateljica, a i poduzetnica, sve u jednom, u takvom interesnom odnosu ne vide nikakav problem. Srhoj nam je priznala da je u posljednje tri godine naplatila od kazališta 18 tisuća kuna. Smještaj, tvrdi, daje ispod cijene, a i glumci žele najčešće odsjesti upravo kod nje. Kako će na to gledati u Gradu Splitu, ne zna se. Tamo su tek doznali da ravnateljica nema ugovor, do raspisivanja natječaja, možda i ovaj dualitet ravnatelj-poduzetnik dođe na dnevni red.

Nije nepotizam, nego humanizam: Zaposlila nećaka i sestrinog muža

Osim što posluje sama sa sobom, ravnateljica Srhoj zapošljava u kazalištu članove svoje obitelji. Tako u Tehničkoj službi rade nećak i njegov otac, bivši suprug sestre ravnateljice Srhoj, koja tvrdi kako tu ništa nije sporno jer se radilo o obitelji s vrlo velikim egzistencijalnim problemima te da sigurno ne bi nigdje drugdje našli posao doli u kazalištu kojeg ona vodi. Kategorički odbija optužbe kako se radi o nepotizmu. Ona smatra kako je riječ o humanizmu i pomoći najbližima.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.