Sjećanje na Srebrenicu: Sedam tisuća sudionika "Marša mira" stiglo do Zvornika

OKO SEDAM tisuća sudionika "Marša mira" od Tuzle do Srebrenice, posvećenog žrtvama genocida nad Bošnjacima u tom gradu, u nedjelju je prešlo prvih trideset kilometara i stiglo u okolicu Zvornika.

Kolona je krenula iz Tuzle prema Srebrenici i kreće se putem dugim 80 kilometara kojim su se u srpnju 1995. godine, nakon pada srebreničke enklave u ruke bosanskih Srba, tisuće bošnjačkih muškaraca, žena i djece pokušavale spasiti probijajući se prema teritoriju pod nadzorom Armije BiH.

Među sudionicima marša u nedjelju je bio i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon. "Ovo je prilika da se oda počast onima koji su izgubili živote i pridruži njihovim prijateljima i članovima obitelji koji prenose poruku mira", izjavio je.

Sudionici marša mira u Srebrenicu trebaju stići u utorak, dan uoči obilježavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba. Nakon komemoracije na spomen groblju u Potočarima bit će pokopani identificirani posmrtni ostaci 520 žrtava genocida.

Ultramaratonci iz Hrvatske istrčali treću etapu maratona Vukovar-Srebrenica

Četiri maratonca - Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka i Mirsad Veladžić iz Daruvara, uspješno su istrčali treću etapu ultramaratona Vukovar - Srebrenica.

Usprkos visokoj temperaturi zraka maratonci su bez većih problema prešli dionicu dugu 51 km od Brčkog do Janje, gdje su ih dočekali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je Feni predstavnik organizatora Kemal Bukvić.

Maraton organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u povodu obilježavanja 17. godišnjice srebreničkog genocida.

Maraton je započeo 6. srpnja iz Memorijalnog centra Ovčara u Vukovaru, a četvorica maratonaca planiraju u pet etapa pretrčati 227 km i 10. srpnja stići u Memorijalni centar u Potočarima.

Četvrtu etapu od Janje do Zvornika (44 km) maratonci će trčati u ponedjeljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.