Sjećanje na Josipa Broza: 32. godišnjica smrti druga Tita

NEKADAŠNJI doživotni predsjednik SFRJ-a Josip Broz Tito, preminuo je na današnji dan prije točno 32 godine.

Josip Broz rođen je 7. svibnja 1892. u Kumrovcu u Hrvatskom Zagorju, no u raznim su se dokumentima pojavljivali različiti datumi njegova rođenja. Tako se u jednom dokumentu iz vremena kad je služio austrijsku vojsku kao datum njegovog rođenja navodi 25. svibanj 1892. Taj se datum već za vrijeme rata počeo slaviti kao Titov rođendan, pa je na taj dan Hitler 1944. godine naredio i desant na Drvar. Na taj se datum i poslije rata nastavilo slaviti Titov rođendan i to kao priredba pod nazivom "Dan Mladosti". Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina, imao je nesumnjivo veliki ugled u svijetu, a bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.


Ostao je upamćen i po tome što je 1948. godine odbio Staljinov pritisak, odnosno Rezoluciju Informacijskog biroa komunističkih partija. Među događajima po kojima se pamti sudbonosni 4. svibanj 1980. godine bili su i televizijski kadrovi sa stadiona "Poljud" u Splitu, kad je vijest o smrti predsjednika SFR Jugoslavije prekinula utakmicu između Hajduka i Crvene Zvezde.

Podsjetimo, vijest o njegovoj smrti u medijima je prenesena riječima:
"Dana 4. svibnja 1980. u 15,05 sati u Ljubljani prestalo je da kuca veliko srce predsjednika naše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsjednika Predsjedništva SFRJ, predsjednika Saveza komunista Jugoslavije, maršala Jugoslavije i vrhovnog komandanta oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita. Teški bol i duboka tuga potresa radničku klasu, narode i narodnosti naše zemlje, svakog našeg čovjeka, radnika, vojnika i ratnog druga, seljaka, intelektualca, svakog stvaraoca, pionira i omladinca, djevojku i majku. Čitav ljudski vijek Tito je borac za interese i historijske ciljeve radničke klase i svih radnih ljudi, za najplemenitije ideale i težnje naših naroda i narodnosti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.