Situacija na rubu rata: Kijev okuplja političke saveznike, Putin gomila vojsku uz granicu s Ukrajinom

Foto: Guliver Image / Getty Images

VELIKA BRITANIJA i njezini saveznici razmotrit će uvođenje trajnih ograničenja na prodaju oružja u svjetlu novih odnosa s Rusijom nakon "skandaloznog" pripojenja Krima, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u članku objavljenom na internetskoj stranici dnevnog lista The Telegraph.

"To bi uključivalo izostavljanje Rusije iz nekih međunarodnih organizacija, trajna ograničenja u vojnoj suradnji i prodaji oružja te smanjivanje utjecaja na ostatak Europe", napisao je Hague.

Raste opasnost od rata

Raste opasnost od rata Ukrajine i Rusije, upozorio je u nedjelju ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščica, osudivši raspoređivanje ruskih snaga na istočnoj granici svoje zemlje.

"Raste (...) Postaje veća", rekao je ukrajinski ministar odgovarajući na pitanje američke mreže ABC o "opasnosti" od vojnog sukoba Kijeva i Moskve.

"Stanje je napetije nego prije tjedan dana", upozorio je Deščica koji je izjavu dao u ukrajinskoj prijestolnici i čiji je tekst televizija ABC dobila ranije.

"Kako sada stvari stoje, ako ruske snage zauzmu Ukrajinu s istočnih područja, bit će teško zatražiti od Ukrajinaca koji ondje žive da ne uzvrate na tu vojnu invaziju", rekao je još ministar.

Ustvrdio je da je njegova zemlja poduzela "sve diplomatske korake te druge gospodarske i financijske sankcije ne bi li zaustavila Ruse", ali da Ukrajina "ne zna što (ruski predsjednik Vladimir Putin) misli i što će odlučiti".


Tisuće Ukrajinaca su u nedjelju došle u Kijev izraziti zabrinutost da bi Rusija na istoku zemlje mogla ponoviti svoju operaciju na Krimu.

Ruske snage su spremne napasti Ukrajinu "u svakom trenutku", rekao je tajnik ukrajinskog Vijeća za državnu sigurnost i za obranu Andrij Parubij s govornice na Majdanu, Trgu neovisnosti u Kijevu.

Gotovo istodobno rusko ministarstvo obrane je priopćilo da Moskva "poštuje sve međunarodne ugovore o ograničenju broja vojnika na područjima uz granicu s Ukrajinom".

Ministar Sergej Šojgu izjavio je u razgovoru s američkim kolegom Chuckom Hagelom 20. ožujka da Moskva neće okupirati istok Ukrajine na kojemu se govori ruski, navodi Pentagon.

Bjelorusija: ruska aneksija Krima loš presedan

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u nedjelju je kritizirao rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima kao "loš presedan", ali je pritom kazao da je Krim sada "de facto" dio Rusije.

Lukašenko je blizak saveznik Rusije, ali je novinarima u Minsku rekao da bi Ukrajina, koja s Bjelorusijom dijeli dugu kopnenu granicu, trebala ostati "jedna, nedjeljiva, cjelovita, država izvan bloka".


"Krim nije opasan zato što je postao dio Rusije već zato što je time učinjen loš presedan", drži Lukašenko.

Međutim, taj je teritorij sada "de facto" dio Ruske Federacije. "Možete to priznati ili ne. Time se ništa neće promijeniti", rekao je bjeloruski predsjednik.

Ruski barjak nad 189 ukrajinskih vojnih objekata na Krimu

Ruski barjak odsad je podignut nad 189 ukrajinskih vojnih objekata na Krimu, objavilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju, dva dana pošto je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim je završen postupak pripojenja crnomorskog poluotoka Krima Rusiji.

"Barjak Ruske Federacije podignut je nad 189 vojnih objekata i ustanova ukrajinskih oružanih snaga stacioniranih na području Republike Krim", objavilo je rusko ministarstvo u priopćenju koje citira agencija RIA.

Ukrajinske baze padale su jedna za drugom u ruke ruske vojske na Krimu. U Belbeku, blizu Sevastopolja, elitne ruske postrojbe i proruske milicije u subotu su uz potporu oklopnih vozila zauzele zrakoplovnu bazu pucajući u zrak iz automatskog oružja, a vojnici su na nišanu držali ukrajinske vojnike.

Neki ukrajinski vojnici tada su zapjevali ukrajinsku himnu uz povike "Slava Ukrajini", javlja agencija AFP.

NATO zabrinut zbog Transdnjestrovlja


Vrhovni vojni zapovjednik NATO-a u nedjelju je kazao da Rusija na ukrajinskoj istočnoj granici ima raspoređene velike snage te da je zabrinut jer bi to moglo predstavljati prijetnju i moldovskoj pokrajini Transdnjestovlje koja ima separatističke težnje.

"Ruske snage na istočnoj ukrajinskoj granici su pozamašne i vrlo, vrlo spremne", kazao je vrhovni saveznički zapovjednik u Europi, general američkog ratnog zrakoplovstva Philip Breedlove.

Prema njegovim riječima, NATO je vrlo zabrinut zbog prijetnje Transdnjestrovlju.

"Na istočnoj ukrajinskoj granici ima apsolutno dovoljno ruskih snaga da pregaze Transdnjestrovlje ukoliko se donese takva odluka, a to je vrlo zabrinjavajuće", dodao je Breedlove. Ocijenio je da se Rusija više ponaša kao suparnik, a ne partner.

Zamjenik ruskog ministra obrane je odmah odgovorio da Rusija poštuje međunarodne sporazume o ograničenju broja trupa u blizini svoje granice s Ukrajinom. No, čelni čovjek ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu je upozorio da su ruske postrojbe "u svakom trenutku" spremne napasti Ukrajinu.

"Putinov cilj nije Krim, već cijela Ukrajina...njegove postrojbe nagomilane na granici su spremne napasti u svakom trenutku", kazao je Andrej Parubij.

Rusija tvrdi da poštuje propise o ograničenju broja vojnika na granici


Rusko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da poštuje međunarodne sporazume o ograničenju broja vojnika u blizini granice s Ukrajinom, nakon što je zapovjednik NATO-a za Europu Philip Breedlove izrazio zabrinutost zbog velikog broja ruskih vojnika na istočnoj granici Ukrajine.

"Rusko ministarstvo obrane poštuje sve međunarodne sporazume koji ograničavaju broj vojnika u pograničnim područjima s Ukrajinom", rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov.

Zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Philip Breedlove, ocijenio je u nedjelju da su ruske snage u blizini ukrajinske granice "pozamašne i vrlo, vrlo spremne".

Izrazio je zabrinutost da bi to mogla biti prijetnja za separatističku moldavsku regiju Pridnjestrovlje.

"Na istočnoj ukrajinskoj granici ima apsolutno dovoljno ruskih snaga da pregaze Pridnjestrovlje ukoliko se donese takva odluka, a to je vrlo zabrinjavajuće", rekao je, ocijenivši da se Rusija više ponaša kao suparnik, a ne partner.

Ruske snage učvrstile su nadzor nad Krimom dva dana nakon što je pripojen Rusiji. Neki strahuju da bi Rusija sada mogla zauzeti i istočnu Ukrajinu.

Čelnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu upozorio je da su ruske postrojbe "u svakom trenutku" spremne napasti Ukrajinu. "Putinov cilj nije Krim, već cijela Ukrajina ... njegove postrojbe nagomilane na granici su spremne napasti u svakom trenutku", kazao je Andrej Parubij.

Antonov je rekao da je osam skupina međunarodnih inspektora u zadnjih mjesec dana provjerilo kretanja ruske vojske.

"Surađivali smo najviše koliko smo mogli s našim partnerima, omogućivši im da provedu inspekcije na svim lokacijama koje su ih zanimale. Nemamo ništa za skrivati", rekao je.

"Njihov zaključak ... bio je da ruske oružane snage ne provode nikakve prikrivene vojne aktivnosti koje bi mogle biti prijetnja za sigurnost susjedne zemlje", dodao je.

Jacenjuk ne ide u Den Haag, pregovara s MMF-om

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u nedjelju da neće sudjelovati na summitu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u ponedjeljak i utorak u Den Haagu jer mora zaključiti pregovore s misijom MMF-a.

"Jučer sam se s ministrom financija sastao s misijom MMF-a. Otkazujem svoj put u Den Haag. Sutra treba nastaviti pregovore kako bi se dogovorio planirani program s MMF-om", rekao je Jacenjuk otvarajući sjednicu vlade.


Misija MMF-a nalazi se u Kijevu od 4. ožujka. Ukrajina traži pomoć od najmanje 15 milijardi dolara kako bi izbjegla stečaj.

Procjena stvarnih potreba Kijeva dovršena je 14. ožujka i sada se vode pregovori o uvjetima zajma. Od Kijeva se traži štednja, ponajprije smanjenje subvencija za cijene plina za stanovništvo koje čine sedam posto BDP-a i najviše koriste najvećim potrošačima.

MMF se nada da bi misiju mogao završiti u utorak.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike skupine G7 (Velika Britanija, SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada i Italija) i EU-a na sastanak u Den Haagu, na rubu summita o nuklearnoj sigurnosti, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini nakon što je Rusija pripojila Krim i gomila snage na istočnoj ukrajinskoj granici.

Isključenje Rusije iz te skupine, čiji je punopravni član od 2002., jedna je od međunarodnih sankcija Moskvi.

Rusija žali zbog odluke Pariza i Berlina

Rusija je u nedjelju izrazila žaljenje zbog odluke Francuske i Njemačke da suspendiraju vojnu suradnju s Moskvom, ocijenivši da su to učinile pod američkim pritiskom.

"Očito je da je zloglasna 'atlantska solidarnost' potaknula naše francuske i njemačke partnere na bučne izjave u vezi Rusije", rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov.


Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian rekao je u petak da je Francuska zbog ruskog pripojenja Krima suspendirala najveći dio svoje vojne suradnje s Moskvom, u prvom redu službene posjete i zajedničke vojne vježbe.

Ta odluka mogla bi ugroziti i isporuku francuskih nosača helikoptera Mistral Rusiji. Pariz će odluku o tome donijeti pred planiranu isporuku u listopadu.

Njemačka je pak u petak prekinula sav izvoz vojnih materijala Rusiji, uključujući velik posao njemačke grupe Rheinmetall.

"To je negiranje svih pozitivnih trendova postignutih zadnjih godina, uključujući suradnju oko Afganistana", rekao je Antonov, ocjenjujući njemačku odluku "nekonstruktivnom".

Glede Francuske, kazao je da Moskva za sada neće odustati od planirane suradnje za ovu godinu, budu li Francuzi zainteresirani.

Steinmeier: Rusija je možda otvorila Pandorinu kutiju

Rusija je svojim pokušajem prekrajanja državnih granica u Europi možda otvorila Pandorinu kutiju, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

"Ne možemo previdjeti činjenicu da je Rusija akcijom na Krimu zaobišla središnje temeljne vrijednosti na kojima počiva mir u Europi", izjavio je on za Welt am Sonntag.

"Zabrinut sam da će nezakonit pokušaj promjene priznatih granica u našem europskom susjedstvu, 25 godina nakon završetka Hladnog rata, otvoriti Pandorinu kutiju", naglasio je šef njemačke diplomacije.

Steinmeier se vratio u Njemačku nakon što je u subotu posjetio Donjeck na istoku Ukrajine i ocijenio da situacija tamo "svakakva, samo ne stabilna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.